Vitamine D kan gewichtsverlies ondersteunen

Obese mensen met een vitamine D-gebrek vallen sneller af als ze een laagcalorisch dieet volgen in combinatie met vitamine D-suppletie dan wanneer ze het vitaminesupplement achterwege laten. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Milaan.

Het Italiaanse team liet 400 mensen die kampen met overgewicht of obesitas en een vitamine D-tekort een half jaar lang een laagcalorisch dieet volgen. De proefpersonen werden willekeurig in drie groepen verdeeld. Groep 1 slikte geen extra vitamine D. Groep 2 nam maandelijks 25.000 internationale eenheden (IE) vitamine D in en groep 3 slikte elke maand 100.000 IE aan vitamin D-supplementen.

Meer gewicht kwijt

Na zes maanden hadden de deelnemers in allebei de vitamine D-groepen meer gewicht verloren en waren ze meer centimeters rond hun middel kwijt dan de proefpersonen die geen extra vitamine D hadden ingenomen.

“Deze gegevens wijzen erop dat bij mensen met obesitas en overgewicht die een vitamine D-gebrek hebben, vitamine D-suppletie helpt bij het afvallen en het effect van minder calorieën eten vergroot”, schrijven de onderzoekers.

Niet meteen supplementen slikken

Eerder onderzoek toonde al een verband aan tussen een gebrek aan vitamine D en een hoger risico op obesitas en de daarmee gepaard gaande complicaties. Is het verstandig om extra vitamine D te slikken als je een paar kilootjes kwijt wilt? Zeker niet, zo schrijven experts naar aanleiding van dit onderzoek. Vitamine D heeft alleen effect op gewichtsverlies als er sprake is van een vitamine D-gebrek.

Bovendien is de studie slechts gepresenteerd op een congres en nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en wordt het daarom als een verkennend onderzoek beschouwd.