Gebrek aan vitamine D

Een gebrek (tekort) aan vitamine D houdt in dat je lichaam onvoldoende vitamine D meer voorradig heeft. Dit wordt ook wel een vitamine D insufficiëntie, vitamine D deficiëntie of een hypovitaminose D genoemd.

Is er te weinig vitamine D in het lichaam aanwezig , dan kan dat problemen geven in de groei en de gesteldheid van de botten, er kunnen botafwijkingen ontstaan en/of problemen met de schilklier. Bij kinderen kan een tekort aan vitamine D er voor zorgen dat de botten niet goed of anders groeien, ouderen kunnen juist wekere (en daarmee zwakkere) botten krijgen en sneller een bot breken.

Een vitamine D tekort in het lichaam kan verschillende oorzaken hebben zoals te weinig buiten komen en daarmee te weinig zonlicht op de huid krijgen of te weinig producten consumeren waarin van nature vitamine D aanwezig is. Ook ouderen, mensen met een getinte huidskleur, vrouwen die borstvoeding geven en zwangere vrouwen hebben in verhouding meer kans op een (te) laag vitamine D gehalte. Een tekort aan vitamine D kan worden vastgesteld via een bloedtest.

Een juist gehalte vitamine D in het lichaam helpt om het immuunsysteem te activeren. Een goed werkend immuunsysteem voorkomt ziekten en allergieën, geeft weerstand tegen infecties en zorgt ervoor dat we weer snel en goed van ziekten en blessures herstellen. Er is bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek waarin een positief effect op -en het voorkomen van auto-immuunziekten door hoge dosering vitamine D wordt besproken.

Werkt je immuunsysteem niet goed of is deze nog aan het herstellen, dan ben je dus sneller vatbaar voor virussen en het krijgen van infecties. Er is dan sprake van een verlaagde weerstand. Vitamine D ondersteunt de weerstand, een (huis)arts kan voorschrijven welke dosering het beste past in een bepaalde situatie.

Advertorial

Met de Biozek ® Vitamine D Zelftest kan de concentratie 25-OH-vitamine D (vitamine D3) in het bloed eenvoudig zelf worden bepaald.

  • Eenvoudig zelf thuis uit te voeren
  • Bloedmonster via vingerprik en slechts 1 druppel bloed
  • Na 10 minuten is de vitamine D bloedspiegel af te lezen op de Kleurenkaart
  • Bekijk hier de bijsluiter met instructie voor het gebruik van de Biozek ® Vitamine D Zelftest