Slaapstoornissen

Te weinig slaap leidt tot een slaapgebrek of slaaptekort. Af en toe te weinig slaap heeft doorgaans geen grote invloed op het welbevinden van volwassenen en kinderen, maar een aanhoudend slaapgebrek kan dit wel hebben. Zo heeft te weinig nachtrust invloed op het reactievermogen, immuunsysteem, de weerstand en bijvoorbeeld de stemming.  Wanneer er sprake is van zeer regelmatig last van slapeloze nachten, gedurende een langere periode, dan wordt dit aangeduid met chronische slapeloosheid of insomnia (bron: insomnie.nl).

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een tekort aan vitamine D de kans op slaapstoornissen verhoogt. Mensen voelen zich met een gebrek aan slaap verzwakt, lusteloos, slaperig en/of vermoeid (bron: mensenlichaam.nl). Er is verband gevonden tussen vitamine D tekort en een slechte slaapkwaliteit, kortere slaap en slaperigheid. Echter, er zijn ook wetenschappelijke onderzoeken die stellen dat er nog te weinig bruikbare onderzoekdata beschikbaar zijn om (het ontstaan van) slaapgebrek volledig en direct te koppelen aan een tekort aan vitamine D. Er kan wel gesteld worden dat vitamine D bij uitstek een vitamine is die we via de zon en gebalanceerde (vitaminerijke) voeding tot ons nemen. Zodoende helpt een gezonde levensstijl en actief buiten zijn, het vitamine D gehalte omhoog te brengen én draagt een gezonde levensstijl bewezen bij aan het verbeteren van de rust en het slaapritme.

Het is voor volwassenen aanbevolen om 7 á 8 uur per dag te slapen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd. Veel mensen halen deze aanbevolen aantal uren per nacht niet. Sommige gewoontes verstoren de slaap, zoals het nuttigen van alcohol en het drinken van koffie of thee voor het slapen gaan. Een slaapgebrek kan ook ontstaan door een onrustige slaapomgeving of verstorende gedachten. In het algemeen geldt dat een rustige, donkere slaapomgeving helpt om goed in slaap te komen, alsook voldoende ontspanning overdag, gebalanceerde voeding, lichaamsbeweging,  voldoende zonlicht en buitenlucht zijn helpend om goed in slaap te vallen.

Het innemen van extra vitamine D kan leiden tot een verbetering van de slaappatroon bij volwassenen met slaapproblemen, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Nutritional Neuroscience.  Voldoende vitamine D droeg in dit onderzoek aantoonbaar bij aan de slaapkwaliteit, toename in slaapduur en het verkorten van de tijd om in slaap te vallen. Een (huis)arts kan per individu (via een bloedtest) vaststellen of er sprake is van een tekort aan vitamine D en adviseren over de inname van extra vitamine D.