Testmogelijkheden

Met een bloedtest kan het aanwezige gehalte vitamine D worden vastgesteld. Inzicht hierin is relevant, omdat een voldoende gehalte vitamine D een positieve invloed op het immuunsysteem heeft en zo bijdraagt aan het opbouwen en onderhouden van een goede weerstand.

Het voedingscentrum in Nederland hanteert als uitgangspunt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 400 IE vitamine D. Voor mensen van boven de 70 jaar gaat het voedingscentrum uit van 800. Dit zijn gemiddelde hoeveelheden, per persoon en gezondheidssituatie kan de gewenste dosering verschillen. Ouderen, mensen met een getinte huidskleur, vrouwen die borstvoeding geven en zwangere vrouwen hebben in verhouding meer kans op een (te) laag vitamine D gehalte. Ook minder vaak buiten komen en daarmee minder zonlicht op de huid krijgen, kan een tekort aan vitamine D veroorzaken. Evenals bijvoorbeeld het consumeren van (te) weinig producten die van nature rijk zijn aan vitamine D.

Er is sprake van een tekort aan vitamine D als de bloedwaarde van vitamine D onder de 50 nmol/liter ligt. De meeste Nederlandse ziekenhuizen hanteren een streefwaarde van 75-100 nmol/liter. Het is dus verstandig om de vitamine D waarden regelmatig te laten meten. Zeker als er klachten zijn zoals lusteloosheid, spierpijnen of spierkrampen. Alleen door te meten kun je er achter komen of er sprake is van een vitamine D tekort.

Het meten van het vitamine D gehalte gebeurt door bloed te laten prikken en naar het laboratorium te sturen. Het laten bepalen van de vitaminewaarden in je bloed, gaat doorgaans via de (huis)arts. Een diëtist mag dit ook aanvragen bij het lab. Via de bloedtest kan bepaald worden of er sprake is van een tekort of een verhoogde hoeveelheid vitamine D in het lichaam.

Voor de bepaling van de vitamine D status wordt het gehalte 25-OH-vitamine D, ofwel calcidiol, gemeten. In het bloed komen twee verschillende vormen voor: de werkzame vorm 1,25-dihydroxy vitamine D en de niet-werkzame vorm 25-hydroxy vitamine D die als voorraad dient voor de werkzame vorm. Om vast te stellen of iemand voldoende vitamine D heeft, wordt meestal de niet-werkzame vorm gemeten.

De (huis)arts of diëtist kan, passend bij de persoonlijke situatie, uitleggen wat de gewenste waarden zijn en wat de uitslag van een vitamine D test inhoudt voor de betreffende persoon.

Advertorial

Met de Biozek ® Vitamine D Zelftest kan de concentratie 25-OH-vitamine D (vitamine D3) in het bloed eenvoudig zelf worden bepaald.

  • Eenvoudig zelf thuis uit te voeren
  • Bloedmonster via vingerprik en slechts 1 druppel bloed
  • Na 10 minuten is de vitamine D bloedspiegel af te lezen op de Kleurenkaart
  • Bekijk hier de bijsluiter met instructie voor het gebruik van de Biozek ® Vitamine D Zelftest