Overgang

De overgang is een natuurlijke periode in het leven van een vrouw. Het is de overgang van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn (bron: Apotheek.nl). Van alle vrouwen in de overgang heeft circa 80% in meer- of mindere mate last van klachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, geïrriteerde, dunnere en/of droge huid, pijn in spieren en gewrichten, stemmingswisselingen en gewichtsschommelingen. Een juist gehalte vitamine D kan vrouwen, zo blijkt ook uit Europees onderzoek (Maturitas, 2012) gedurende de menopauze, de overgang en in de periode net na de overgang ondersteunen in de algehele gezondheid.

Vrouwen in de leeftijd boven de 50 jaar en vrouwen in de overgang, hebben vaak sneller een dunnere huid. Een dunnere huid maakt moeilijker vitamine D aan. Daarom wordt er vaak een advies gegeven aan vrouwen in de overgang om extra vitamine D in te nemen (bron: overgang.info).

De overgang kan ook invloed hebben op het lichaamsgewicht. In Europa treedt de overgang gemiddeld op tussen 50,1 en 52,8 jarige leeftijd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen tijdens de overgang gemiddeld 2,1 kg aankomen (bron: gezondheidsnet.nl). De hormonale veranderingen, waaronder de daling van de oestrogeenwaarden, tijdens de overgang hebben hier invloed op.

Hormonale veranderingen hebben ook een weerslag op de verdeling van vetweefsel in het lichaam. Gedurende de periode van de overgang is gewichtstoename en/of overgewicht fysiek ongunstig, omdat een hoger vetpercentage geassocieerd wordt met een toename van vasomotore klachten (zoals nachtzweten en opvliegers). Daarnaast neemt het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose (botontkalking) toe (bron: gezondheidsnet.nl).

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding kan worden opgenomen in het bloed en daar is het nodig voor de botten (bron: osteoporosevereniging.nl). Hoe beter de opname van calcium, hoe dichter de botmassa en hoe lager het risico op botontkalking. Een juist gehalte vitamine D heeft invloed op een goede spierwerking en een goede werking van het immuunsysteem.

Via een (huis)arts kan door middel van een bloedtest worden vastgesteld of er sprake is van een tekort aan vitamine D in het lichaam. De (huis) arts kan, passend bij de persoon en de (gezondheids)situatie, een individueel behandelplan opstellen.