Over- en ondergewicht

Met een gezond gewicht worden de het risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, diverse vormen van kanker en gewrichtsklachten verkleind. Een gezond gewicht is gebaat bij voldoende lichaamsbeweging, voldoende slaap en een gevarieerd voedingspatroon met de juiste balans aan vitamines, eiwitten, essentiële vetzuren en mineralen. Mensen met over- of ondergewicht kunnen een gebrek aan vitamine D hebben doordat zij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen (ondervoeding) of een voedingspatroon hebben dat uit balans is, waardoor essentiële vitamines ontbreken in de voeding.

Mensen met ondergewicht zijn lichter dan goed is voor de gezondheid. Ondergewicht is een risico-indicator voor ondervoeding en kan ontstaan wanneer de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken langere tijd minder is dan het lichaam verbrandt. De afweer gaat dan achteruit en iemand kan zich lusteloos en moe gaan voelen. Het lichaam gebruikt reservevoorraden uit vet- en spierweefsel. Hierdoor wordt het vet- en spierweefsel afgebroken. Gezond en gevarieerd eten en een gezonde levensstijl zijn belangrijk om alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft (bron: voedingscentrum.nl).

Er is sprake van overgewicht wanneer gedurende een langere periode het lichaam teveel eten binnen krijgt en/of er sprake is van te weinig lichaamsbeweging. Het gewicht neemt dan toe evenals het vetpercentage in het lichaam. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s zoals een verhoogde kans op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziektes en een vergrootte kans op vroegtijdig overlijden. Een ziektebeeld dat gekoppeld wordt aan overgewicht is obesitas. Maar niet iedereen die teveel eet, heeft obesitas. En niet iedereen die gezondheidsproblemen heeft, heeft ook obesitas. Obesitas is een chronische ziekte, waarbij overmatig vet zich opstapelt in het lichaam.

Mensen met overgewicht kunnen door het hogere vetpercentage in hun lichaam moeilijker het vitamine D aanspreken. Hierdoor hebben mensen met overgewicht eerder een tekort aan vitamine D dan mensen met een gezond gewicht. Dit tekort kan op zijn beurt leiden tot een hogere kans op obesitas. Vitamine D normaliseert de voedselinname (bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl). Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het vitamine D tekort toeneemt met de ernst van de obesitas.

Overgewicht en ondergewicht worden vastgesteld met behulp van de Body Mass Index (BMI). Dit is het gewicht (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). Een gezond gewicht wordt gedefinieerd als een BMI tussen de 18,5 en 25 kg/m2. Er is sprake van overgewicht bij een BMI >25 kg/m2. Bij bepaalde ziektebeelden, bij de doelgroep kinderen en de doelgroep 65+ kunnen andere BMI indicatoren van toepassing zijn. Raadpleeg hiervoor altijd een (huis)arts.

Het bepalen van het vitamine D gehalte en het zo nodig aanvullen van een vitamine D tekort kan helpen om de energiebalans op peil te hebben en houden en zo bij te dragen aan de algehele gezondheid en weerstand. Een bloedtest (via een doorverwijzing van een arts) kan uitsluitsel geven of er sprake is van een vitamine D tekort. Een arts en diëtiste kunnen ondersteunen in advies over levensstijl en voedingspatronen.