Krijg jij genoeg vitamine D in de winter?

De dagen worden korter en de wind neemt stevig toe. De herfst en winter schreeuwen om warme chocolademelk met een dekentje op de bank. Natuurlijk neem je je kinderen ook heus naar buiten. Soms. Maar als ze dan buiten zijn, maken ze dan eigenlijk nog wel genoeg vitamine D aan?

TEKORTEN
Hoewel de algemene overtuiging is dat we in Nederland weinig vitaminetekorten hebben, wees onderzoek van het Erasmus MC uit dat bijna één op de drie kinderen in Nederland toch een vitamine D-tekort heeft. En dat terwijl in het onderzoek de gezonde ondergrens voor vitamine D wordt gesteld op 50 nmol/L. De kans is groot dat er nóg meer kinderen een tekort zouden hebben als we niet uitgaan van de minimumwaarde maar van de streefwaarde van 75 nmol/L.

Bij een deel van de kinderen werd zelfs een ernstig tekort vastgesteld, met een waarde van minder dan 25 nmol/L. Even ter referentie: volwassenen die met een waarde onder de 25 in mijn praktijk komen, geven allerlei klachten aan. Zoals een sterk verminderde weerstand, zwakkere spieren, meer last van allergische klachten en concentratieproblemen. En ze lopen een hoger risico op botbreuken en op latere leeftijd ook osteoporose, maar ook op depressieve klachten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. En vooral: je bent Moe met een hoofdletter M. Dat is gewoon ronduit vervelend en onhandig als je intussen probeert je werk, kinderen en eigen leven te managen.

VOEDING
Genoeg vitamine D in de winter regel je – hoe kan het ook anders – met voeding. In het winternummer LICHT lees je hoe je het beste zorgt voor je vitamine D-spiegel.