Oogaandoeningen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen in ons lichaam als geheel , maar ook tegen bijvoorbeeld ontstekingen in het oog. Daarnaast draagt vitamine D bij aan het ontwikkelen en behouden van een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie kunnen worden voorkomen.

Maculadegeneratie is een aandoening waarbij de centrale gele vlek op het netvlies is aangedaan. Deze gele vlek bevat de hoogste concentratie pigmenten en is daarmee zeer belangrijk voor het gezichtsvermogen. Leeftijdgebonden maculadegeneratie ontstaat meestal niet voor het vijftigste levensjaar (bron: Kennisbank Service apotheken). Vrouwen met een vitamine D-tekort hebben een verhoogde kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Om de ogen zo gezond mogelijk te houden is het, naast het dragen van passende lenzen of een passende bril, ook van belang ervoor te zorgen dat het lichaam de vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft (Bron: Vision direct).

In wetenschappelijke publicaties worden diverse vitamines en mineralen regelmatig in verband gebracht met het ondersteunen van de gezondheid van de ogen. Zo werd in de Amerikaanse Age-Related Eye Disease Study (AREDS) het effect van een voedingssupplement bestaande uit vitamine C 500 mg, vitamine E 400 IE, 15 mg bètacaroteen, 80 mg zink en 2 mg koper op de symptomen van leeftijdgebonden maculadegeneratie onderzocht. In de Amerikaanse Age-Related Eye Disease Study (CAREDS) namen meer dan negenhonderd vrouwen in de leeftijd van 54 tot 75 jaar deel en werd het effect van vitamine D bij maculadegeneratie onderzocht. Het beschermend effect van vitamine D bij maculadegeneratie wordt mogelijk bewerkstelligd doordat de vitamine schadelijke immuunreacties in de ogen kan onderdrukken.

Een belangrijke vraag is wanneer er voldoende vitamine D in het lichaam aanwezig is en wanneer er gesproken kan worden van een tekort aan vitamine D. Met behulp van een bloedonderzoek kan in kaart gebracht worden hoe het met de waarden van vitamine D gesteld is.