Wat is vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke vitamine die de gezondheid ondersteunt en helpt om de weerstand van het lichaam in stand te houden. Het zorgt voor opname van calcium (kalk) en fosfaat uit voedsel, wat nodig is voor de opbouw en de stevigheid van botten, sterke tanden, een goed werkend immuunsysteem en goed werkende spieren. Vitamine D wordt ook gebruikt om botontkalking (ook wel osteoporose genaamd) tegen te gaan. De weerstand wordt bepaald door een goed werkend immuunsysteem. Een juist gehalte vitamine D in het lichaam helpt om dit immuunsysteem te activeren.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Via het zonlicht op de huid kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Echter de huid insmeren met zonnebrand kan de aanmaak van vitamine D in de huid verminderen. Ook komt vitamine D in de voeding voor in twee vormen: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Zo is vitamine D bijvoorbeeld aanwezig in vette vis en (in wat lagere gehaltes) vlees en eieren. Deze basishoeveelheid vitamine D is echter niet altijd toereikend. Dan kan het raadzaam zijn een supplement in te nemen, zeker in de wintermaanden en/of momenten dat de weerstand extra ondersteuning kan gebruiken. Diverse wetenschappelijke studies tonen dit aan.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen is het moeilijk voor de vergrijzende bevolking van Nederland om voldoende vitamine-D binnen te krijgen. De wetenschappers rapporteren op basis van het bloedonderzoek dat 77% van de ouderen een gebrek aan vitamine-D heeft. Zelfs bij degenen die een vitamine-D-supplement gebruiken is het niveau in bijna de helft van de gevallen nog te laag. Dat ze te veel tijd binnenshuis doorbrengen is ongetwijfeld de hoofdreden waarom zoveel oudere mensen te weinig vitamine-D produceren, maar ook het dragen van teveel kleding tijdens de zomerperiode kan een tekort aan blootstelling aan zonneschijn veroorzaken.

Het is dan ook raadzaam de vitamine D spiegel regelmatig te laten bepalen door een arts zodat een mogelijk te kort aan vitamine D snel wordt opgemerkt.