Auto-immuunziekten

Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen cel-resten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam. De auto-immuunziekten kunnen worden ingedeeld in orgaanspecifieke en gegeneraliseerde auto-immuunziekten. Bij orgaanspecifieke auto-immuunziekten is één soort orgaan aangedaan.

De kans om een auto-immuunziekte te krijgen wordt deels bepaald door een genetische aanleg en/of erfelijkheid, daarnaast spelen ook voeding en leefstijl een rol. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn de chronische huidziekte Psoriasis, de ziekte van Crohn (chronische inflammatoire darmziekte), Diabetes, Reumatoïde artritis (Reuma), Coeliakie (overgevoeligheid voor het eiwit gluten), Colitus Ulcerosa (ontstekingsziekte van de dikke darm) en Multiple Sclerose (MS) een aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt een verband tussen vitamine D tekort en het hebben of ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Vitamine D versterkt het aangeboren immuunsysteem, moduleert het adaptieve immuunsysteem en vertoont daarmee antibacteriële, anti-inflammatoire en mogelijk antivirale eigenschappen, zo publiceert het Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde in 2010.

Zowel bij de ziekte van Crohn als bij colitis ulcerosa is er een disbalans tussen ontstekingsbevorderende factoren (pro-inflammatoire factoren) en ontstekingremmende (anti-inflammatoire factoren). Voldoende vitamine D zorgt, zo blijkt ook uit onderzoek, voor mindere klachten van psoriasis. Een natuurlijke genezing van psoriasis is er (nog) niet, maar een voldoende inname van vitamine D kan een positieve invloed hebben op de hoeveelheid klachten die psoriasis met zich meebrengt.

Crèmes en lotions die worden voorgeschreven in de behandeling tegen Psoriasis, bevatten veelal calcipotrol en calcitriol verwerkt. Calcipotrol is een synthetisch derivaat (afgeleid product) van vitamine D. De NHG-Standaard Psoriasis ( NHG richtlijnen zijn bedoeld om het medische beleid in de dagelijkse praktijk van de huisarts te ondersteunen) beveelt na ontschilferende therapie als eerste stap een klasse-3-corticosteroïd of een vitamine-D-analoog (calcipotriol) aan. De tweede stap is het nog niet gebruikte middel van de eerste stap.