Voor wie is vitamine D?

Vitamine D draagt bij aan de algehele gezondheid en ondersteunt de weerstand. Daarmee is een voldoende inname van vitamine D voor iedereen, in elke levensfase, van belang. Ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen, mensen met onder- of overgewicht, vrouwen die borstvoeding geven, mensen die weinig of geen vis en/of vlees eten, zwangere vrouwen en personen met een (tijdelijk) verlaagde weerstand hebben bijvoorbeeld extra baat bij het innemen van vitamine D. Ook voor zuigelingen en kinderen is voldoende inname van vitamine D essentieel, omdat het de groei en de ontwikkeling van de botten ondersteunt.

Is het eetpatroon ongezond, te weinig gevarieerd of wordt er overmatig alcohol geconsumeerd, dan brengt dit ook een verhoogd risico op een tekort aan vitamine D met zich mee.
Te weinig vitamine D kan onder andere vermoeidheidsklachten geven, een gevoel van lusteloosheid, verminderde energie, bloedend tandvlees, pijn aan gewrichten, spiertrillingen, spierkramp en spierpijn. Een (huis)arts kan vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een tekort aan vitamine D en indien nodig adviseren om een vitamine D supplement te slikken. De (huis)arts kan ook voorschrijven welke dosering het beste past in de betreffende situatie.