Prostaat

Prostaatkanker (medische term: prostaatcarcinoom) is de meest voorkomende soort kanker bij mannen. De prostaat is een klier onder de blaas, rondom de urinebuis. Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat (bron: prostaatkankerstichting.nl).

Er zijn wereldwijd diverse instituten die het verband tussen prostaatkanker en een tekort aan vitamine D hebben onderzocht. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) en een Amerikaans onderzoek (2010) onder de mannelijke 65+ doelgroep geven aan dat er nog geen direct verband gevonden is tussen het ontstaan van prostaatkanker en een tekort aan vitamine D.

Prostaatkankerpatiënten hebben echter wel een verhoogd risico op osteoporose na hormonale therapie (bron: stichtingduos.nl). Daarom is het van belang om bij prostaatkanker reeds in een vroeg stadium attent te zijn op botgezondheid. Een van de risicofactoren voor botcomplicaties is een tekort aan vitamine D. Het innemen van een supplement vitamine D kan dit tekort opheffen en ondersteunt mensen met prostaatkanker zo om het risico op osteoporose te verminderen.

Ieder jaar krijgen ongeveer 13.000 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker, waarbij de grootste groep van mannen met prostaatkanker bevindt zich in de leeftijdsgroep 60 – 79 jaar (bron: prostaatkankerstichting.nl). De onderstaande korte film geeft meer informatie over de aandoening en hoe prostaatkanker te herkennen is.

Uit onderzoeken van het Wereld Kanker Onderzoekfonds blijkt dat een voldoende niveau vitamine D in algehele zin bijdraagt aan het ondersteunen van de gezondheid voor mensen met prostaatkanker en zo een positieve invloed kan hebben op de levensverwachting.

Het meten van het vitamine D gehalte gebeurt door bloed te laten prikken en naar het laboratorium te sturen. Het laten bepalen van de vitaminewaarden in het bloed, gaat doorgaans via de (huis)arts. Het zo nodig aanvullen van een vitamine D tekort kan in overleg met een behandelend (huis)arts worden afgestemd.