Diabetes

Er lijkt een verband te bestaan tussen vitamine D en diabetes. Vitamine D ondersteunt namelijk de glucosestofwisseling. Het speelt een rol bij de afgifte en werking van insuline. Een tekort aan vitamine D kan invloed hebben op insulineresistentie en ontstekingen. Daarom is vitamine D erg belangrijk bij (het voorkomen) diabetes. (bron www.info-diabetes.nl)

Er zijn verschillende soorten diabetes, met verschillende oorzaken en vaak ook een eigen behandeling. Zo zijn er bijvoorbeeld diabetes type 1 en type 2, zwangerschapsdiabetes, neonatale diabetes en MODY (diabetes die op jonge leeftijd begint). Meestal is het duidelijk welke vorm van diabetes iemand heeft. Bij twijfel is genetisch onderzoek nodig, zo geeft het Nederlandse Diabetes Fonds aan.

Wereldwijd zijn er talrijke onderzoeken gedaan naar het verband tussen een hoger gehalte vitamine D en een lager risico op type-2-diabetes. Bij een Fins onderzoek waarin ruim 12.000 baby’s meer dan dertig jaar werden gevolgd, bleek dat de kinderen die regelmatig vitamine D kregen minder vaak diabetes type 1 hadden dan diegenen die dat niet kregen (publicatie Lancet, 2001). In een ander Fins onderzoek werd een verband gevonden tussen een hoger gehalte vitamine D en een lager risico op type-2-diabetes.

Onderzoek wijst erop dat vitamine D ook een rol speelt bij diabetes type 1. De Universiteit van Californië in San Diego heeft een verband gevonden tussen het vitamine D3-gehalte in bloed en diabetes type 1. Over een periode van zes jaar werd het bloed van bijna 2.000 personen gecontroleerd. De wetenschappers stellen in de wetenschappelijke publicatie (Dialogica, 2012) dat vitamine D3 de ziekte mogelijk kan voorkomen.

Naar een mogelijk verband tussen het innemen van extra vitamine D in het eerste trimester van de zwangerschap en het voorkomen van het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes worden onderzoeken gedaan, waaronder een onderzoek dat Elsevier in 2021 publiceerde.

In Nederland onderzoekt het team van prof. dr. Bart Roep en prof. dr. Jaap Jan Zwaginga (onderzoek uitgevoerd in het LUMC) een nieuwe celtherapie voor mensen met diabetes type 1. In de zogeheten D-sense Trial haalden het team bepaalde cellen van het afweersysteem uit het bloed van enkele proefpersonen met diabetes type 1. Die cellen bewerkten ze met onder andere vitamine D3, ze vermenigvuldigden ze en spoten ze terug in het lichaam. Naar verwachting corrigeren deze ‘heropgevoede’ cellen het afweersysteem, zodat het voortaan de insuline-producerende cellen in de alvleesklier met rust laat. Informatie over dit celtherapie onderzoek is te vinden op de website van Diabetes Fonds.