Huid en haar

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Via zonlicht op de huid kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Het aanmaken van voldoende vitamine D is van belang. Het helpt de weerstand in stand te houden, het draagt bij aan sterke botten en zorgt voor een goed werkend immuunsysteem. Een voldoende hoeveelheid vitamine D kan, door het ontstekingsremmende effect, ondersteunend werken bij huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, acne en rosacea.

Voor de donkere of getinte huid geldt dat de opname van vitamine D door zonlicht minder goed werkt. Een witte of lichte huid kan makkelijker zelf vitamine D aanmaken dan een donkere huid. De huid bevat melanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je huid beter beschermd is tegen de zon. Mensen met een donkere huid hebben meer melanine in hun huid. Echter, door melanine kan de huid minder snel vitamine D aanmaken (bron: Huidtips.nl).

Overmatige blootstelling aan UV stralen is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van actinische keratose (voorstadium van huidkanker). Het is daarom essentieel de huid gedoseerd bloot te stellen aan de zon, zonnebrandmiddelen op de juiste manier te gebruiken (met een voldoende hoge beschermingsfactor) en zo nodig beschermende kleding en hoofddeksel te dragen.

Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij de werking van de haarzakjes en de haargroei. Wanneer er niet genoeg vitamine D wordt opgenomen of wanneer er niet genoeg vitamine D receptoren in en rond de haarzakjes zijn kan het immuunsysteem niet goed zijn werking doen. Ziekteverwekkende microben kunnen dan niet goed worden opgeruimd met een heftige ontstekingsreactie als gevolg.

Een auto-immuunziekte waarbij pleksgewijze haaruitval ontstaat is Alopecia areata. Bij mensen met alopecia werkt het immuunsysteem niet optimaal. Deze auto-immuunziekte kan zich openbaren op het behaarde hoofd, maar ook op andere lichaamsgebieden waar haren groeien ontstaan, zoals wenkbrauwen, de baardstreek, oksels en schaamstreek (bron: Huidfonds.nl).

Wereldwijd wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen de conditie van huid en haar en een tekort aan vitamine D. Ook wordt er gekeken welke rol een (extra) inname van vitamine D kan spelen in behandeling van ziektebeelden die invloed hebben op de (hoofd)huid en de haargroei.