In de zon

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D voor het menselijk lichaam. Via het zonlicht op de huid kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Hiervoor is wel voldoende zonkracht nodig die een onbedekte huid kan bereiken. In Nederland hebben we vaak een tekort eraan omdat het aantal zonuren hier beperkt is.

Uit onderzoek is gebleken dat het menselijk lichaam vanaf ongeveer zonkracht 3 vitamine D aan kan maken. Dat komt doordat bij zonkracht 3 of meer zogenaamde UV-B-straling het aardoppervlak kan bereiken. In Nederland bereiken we zonkracht 3 voornamelijk in de maanden mei tot en met augustus. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, des te meer zonnestraling de atmosfeer binnenkomt (bron: KNMI).

Met een goede zonkracht kan ons lichaam in circa 30 minuten zon per dag (op de onbedekte huid van bijvoorbeeld hoofd en handen) een goede basis leggen voor de benodigde hoeveelheid vitamine D in het lichaam. Doorgaans is de zonkracht het sterkst tussen 11.00 – 15.00 uur.

Het is belangrijk om te weten dat zonnebrandcrème op de huid de aanmaak van vitamine D kan belemmeren. Toch is zonnebrand wel essentieel. Want UV-B-straling is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D, maar extra aandacht is geboden want UV-B-straling zorgt er óók voor dat de huid kan verbranden.

Een voldoende gehalte vitamine D zorgt voor opname van calcium (kalk) en fosfaat uit voedsel, wat nodig is voor de opbouw en de stevigheid van botten, sterke tanden, een goed werkend immuunsysteem en goed werkende spieren. Vitamine D wordt ook gebruikt om botontkalking tegen te gaan.

Buiten zijn en de huid in contact laten komen met zonlicht, draagt zo dus bij aan onze algehele gezondheid. Meer blootstelling aan de zon lijkt, zo geeft de Gezondheidsraad in Nederland aan, de eerst aangewezen mogelijkheid om een tekort aan vitamine D te verbeteren (bron: Tijdschrift voor Geneeskunde, 2020). Een voldoende hoeveelheid vitamine D op deze manier binnenhalen, is echter niet altijd haalbaar. Dan kan het raadzaam zijn een supplement in te nemen, zeker in de wintermaanden en/of momenten dat de weerstand extra ondersteuning kan gebruiken.