Spijsvertering

De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam. De mond, slokdarm, maag, dunne darm, alvleesklier, galblaas, lever, dikke darm en endeldarm spelen hierin een belangrijke rol (voedingscentrum.nl).  Goed voor de spijsvertering zorgen, draagt bij aan het versterken van de weerstand. De basis daarvoor is gezond en gevarieerd eten (mlds.nl) .

Wanneer een of meer van de organen in de spijsvertering niet goed functioneren, kan dit ook invloed hebben op de opname van vitamine D in het lichaam. Zo kunnen galblaasproblemen de opname van vitamine D bemoeilijken en kan er een tekort aan vitamine D ontstaan.

Een tekort aan vitamine D kan ook duiden op leververvetting (steatose), een stapeling van vet in de lever. De opslag van vitaminen en mineralen vindt in de lever plaats. Door een te weinig gevarieerde voeding en/of een ongezonde leefstijl raakt de vetstofwisseling in het lichaam verstoord. Dan hoopt vet zich op in de buikorganen, waaronder de lever (mlds.nl). De lever werkt hierdoor niet meer naar behoren en dit kan invloed hebben op de opslag van vitamines en mineralen in het lichaam.

Wereldwijd is onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D op inflammatoire darmziekten (IBD) – colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Deze resultaten zijn echter niet altijd eenduidig. Mensen met inflammatoire darmziekten hebben regelmatig een lager gehalte vitamine D. Er kan gesteld worden dat het lichaam minder vitamine D op kan nemen door een ontstekingsziekte en er kan gesteld worden dat een tekort aan vitamine D juist de oorzaak kan zijn van het ontstaan van inflammatoire darmziekten. Omdat een tekort aan vitamine D met regelmaat wordt gesignaleerd bij mensen met een inflammatoire darmziekte wordt aan deze groep vaak ook vitamine D-supplementen voorgeschreven (Sante.nl).

Of er sprake is van een tekort aan vitamine D kan met behulp van een bloedonderzoek (via de arts, het ziekenhuis of een zelftest) in kaart gebracht worden. Een behandelend (huis)arts kan beoordelen of er een supplement van vitamine D gewenst is en in welke hoeveelheid.