Dosering

Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand. Voldoende inname van vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darm en zorgt voor sterke botten.

Een juist gehalte vitamine D in het lichaam helpt om het immuunsysteem te activeren. Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Aangezien de zon in de wintermaanden in Nederland onvoldoende kracht heeft voor de aanmaak van vitamine D, wordt er een extra inname van vitamine D aangeraden.

Welke personen hebben een verhoogd risico op een tekort aan vitamine D?

  • Ouderen
  • Mensen met een getinte huidskleur
  • Mensen die weinig buiten komen
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Mensen die weinig of geen vis en/of vlees eten
  • Zwangere vrouwen
  • Personen met een (tijdelijk) verlaagde weerstand
  • Zuigelingen en kinderen, omdat het de groei en de ontwikkeling van de botten ondersteunt.
  • Personen met een ongezond of te weinig gevarieerd eetpatroon
  • Personen die overmatig alcohol consumeren

Aanbevolen dosering vitamine D

Het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) geeft als algemeen advies: voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram (400 IE) vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram (800 IE) per dag binnen krijgen. IE staat voor Internationale Eenheden, 400 IE vitamine D staat gelijk aan 10 microgram vitamine D.
Het is aan te raden om regelmatig de vitamine D waarde in het bloed te laten bepalen door een arts. Dan pas weet je echt of je geen vitamine D tekort hebt. De meeste Nederlandse ziekenhuizen hanteren als streefwaarde een spiegel van 75 – 100 nmol/liter. Het komt regelmatig voor dat ondanks het innemen van 800 IE per dag de vitamine D spiegel onder de 50 nmol/liter blijft. Dan is het aan de arts om extra vitamine D in hoge dosering te geven. Dit zijn middelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Voor personen met een verhoogd risico op een tekort aan vitamine D, als ook personen met een vastgesteld tekort aan vitamine D, kunnen andere aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van toepassing zijn. In het onderstaande schema is een indicatie voor diverse situaties weergegeven.
Let op! De exacte dosering is persoonsgebonden en moet per individu worden bepaald door de behandelend (huis) arts.

Te veel vitamine D ingenomen?
Volgens de beschikbare wetenschappelijke gegevens is vergiftiging zeer zeldzaam en kan de dosis en de duur van de behandeling van persoon tot persoon verschillen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schrijft hierover ‘Het aantal mensen in Nederland dat meer vitamine D inneemt dan de veilige maximale inname is zeer klein (minder dan 0,1 procent). (Bron; rivm.nl)

Een vergiftiging kan optreden bij patiënten die langdurig vitamine D in zeer hoge doseringen innemen. Daarom wordt gewaarschuwd voor inname van vitamine D zonder medisch toezicht.

Wanneer er gedurende een lange tijd teveel vitamine D wordt ingenomen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Overdosering kan leiden tot verhoogde hoeveelheden fosfor in bloed en urine, evenals tot een verhoogd calciumgehalte in het bloed (hypercalciëmie-syndroom) en dit kan ook kalkafzettingen veroorzaken in de weefsels en vooral in de nieren (nierstenen en nierverkalking) en in de bloedvaten.

De symptomen van vergiftiging kenmerken zich o.a. als misselijkheid, braken, in eerste instantie ook diarree, later verstopping (constipatie), verlies van eetlust, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- of gewrichtspijn, een verhoogde stikstofconcentratie in het bloed (azotemie), toegenomen dorst en een verhoogde drang om te plassen.

Als u deze klachten ervaart is het advies per direct te stoppen met het vitamine D product en uw (huis)arts te raadplegen.