Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen die het hart- en vaatstelsel aangaan. Er zijn veel verschillende hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen), zoals een hartaanval, vaatlijden, een hartinfarct, beroertes en etalagebenen. Deze ziekten hebben veel risicofactoren gemeen, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en roken.

Een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten is slagaderverkalking. Slagaders zijn de bloedvaten die het bloed van je hart naar je organen en andere weefsels vervoeren. Gezonde slagaders hebben een gladde binnenwand. Ontstekingsprocessen spelen een rol bij het ontstaan van slagaderverkalking. Veel ontstekingseiwitten in het bloed kunnen een signaal zijn van ernstige slagaderverkalking en een hoog risico op een hartinfarct. De Hartstichting onderzoekt de mogelijke rol van onder andere vitamine D als remmer in het proces van slagaderverkalking.

Onderzoekers van de Washington University School of Medicine constateerden dat een vitamine D-tekort een oorzaak kan zijn van verstopte bloedvaten, zo blijkt uit een publicatie in het Journal of Biological Chemistry (2012). Bij een voldoende inname van vitamine D raken de bloedvaten minder snel verstopt, maar bij een tekort aan vitamine D zorgen immuun cellen ervoor dat cholesterol de bloedvaten blokkeert (slagaderverkalking). (bron: gezondheidsnet.nl).

Kopenhagen (Denemarken) hield een bevolkingsonderzoek naar het verband tussen aderverkalking en hartinfarcten, en het niveau aan vitamine D in het bloed. In datzelfde verband zijn ook een aantal gepubliceerde studies geanalyseerd. Uit de onderzoeken bleek dat hoe lager het vitamine D niveau in het bloed was, des te groter het risico was van aderverkalking, een hartinfarct en een vroegtijdige dood. De stichting Voorhethart.nl geeft op de site uitleg over het onderzoek en de uitkomsten.