Eczeem

Eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Als het eczeem (deels) veroorzaakt wordt door erfelijke aanleg wordt dit atopisch eczeem genoemd. Atopisch eczeem is een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Deze vorm van eczeem komt zowel bij kinderen als volwassenen voor.

Suppletie met vitamine D kan, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken, klachten van atopische dermatitis verminderen (bron: sportengezond.nl).

Het woord ‘atopie’ betekent “neiging tot allergisch reageren”. ‘Eczeem’ is een medische term en verwijst naar de aanwezigheid op de aangedane huid van: roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding (“natten”), korstjes en krabeffecten (bron: huidarts.com). Deze verschijnselen kunnen naast en na elkaar aanwezig zijn en veroorzaken vaak een jeukend gevoel van de huid. Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd, atopisch eczeem bij baby’s en zuigelingen wordt ook wel dauwworm genoemd (bron: huidziekten.nl).

Suppletie met vitamine D blijkt effectief bij atopische dermatitis, zo duidt de wetenschappelijke publicatie (2016) uit China, in Elsevier. Vervolgstudies met een groter aantal proefpersonen en een langere suppletieduur zijn nodig om de gepubliceerde resultaten te bevestigen.

Bij atopisch eczeem spelen vele factoren (zowel aangeboren als niet-aangeboren) een rol. Er kunnen spontane verbeteringen en verergeringen van de mate van het eczeem optreden. Het is (nog) niet mogelijk atopisch eczeem met geneesmiddelen definitief te genezen. De behandeling is er doorgaans op gericht om verschijnselen te onderdrukken, waardoor klachten (zoals jeuk of een branderig gevoel van de huid) af kunnen nemen.

Hoewel vitamine D eczeem niet kan voorkomen of genezen, kan een laag gehalte aan vitamine D het eczeem erger maken en het verhogen van het gehalte aan vitamine D zal zeker helpen bij de behandeling van eczeem (bron: eczeemenzo.nl). Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid van de huid, het ondersteunt het immuunsysteem. Zo kan het innemen van het juiste gehalte vitamine D helpen om ontstekingen van de huid te verminderen, herstellen en te vernieuwen.

Een (huis)arts kan vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een (atopisch) eczeem en een passend behandelplan opstellen.