Gebit en mond

Vitamine D ondersteunt het lichaam bij de opbouw van de botten en het gebit. Het zorgt ervoor onder andere voor dat calcium en fosfor (mineralen) door het lichaam uit de voeding worden opgenomen, om zo bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van de botten en het gebit (bron: gezondheidsnet). Een voldoende gehalte vitamine D ondersteunt de aanmaak van tandglazuur en helpt om een sterk gebit te ontwikkelen én te kunnen behouden.

Een vitamine D-tekort kan desastreuze gevolgen hebben voor de conditie van de tanden. Wanneer kinderen of jongvolwassenen langere tijd te maken hebben met een tekort aan vitamine D in het lichaam, kunnen er tandproblemen ontstaan in zowel het glazuur als het tandbeen. Zo hebben kinderen en jongvolwassenen een hoger risico op het ontstaan en verder ontwikkelen van cariës (gaatjes), aangezien het tandglazuur tot de leeftijd van ongeveer 16 jaar nog in ontwikkeling is (bron: Puurmondzorg).

Maar niet alleen kinderen met een vitamine D tekort kunnen te maken krijgen met mondzorg- en tandvleesproblemen. Ook voor volwassenen is de juiste balans van vitamines en mineralen cruciaal voor het behoud van een goede mondgezondheid.

Uit onderzoek is gebleken dat een gebrek aan vitamine D de kans op gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (vergaande tandvleesontsteking die doorgaat onder het tandvlees) flink vergroot. Een vitamine D supplement kan bijdragen aan een succesvolle behandeling van parodontitis en een goede parodontale gezondheid behouden (bron: tandarts.nl). Een (tand)arts kan adviseren in individuele vragen rondom de gebits- en mondverzorging en kan bepalen of er sprake is van een vitamine D tekort.