Covid

Griep en verkoudheden zijn de meest voorkomende virusinfecties. Het Covid-19 virus is een relatief nieuwe luchtweginfectie.

Covid-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. De ziekte (ook wel Corona of Covid genoemd) kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door druppeltjes en de klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt daarbij van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of beperkt ziek van het coronavirus. Andere mensen kunnen ernstig(er) ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden (bron RIVM).

Ziekteverwekkers, zoals virussen, zijn overal. Doorgaans worden we hier niet ziek van, omdat het immuunsysteem het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Als een virus toch het lichaam binnendringt en daarmee veroorzaakt dat we ons ziek gaan voelen, dan wordt dit een virusinfectie (of virale infectie) genoemd.

Met het coronavirus SARS-CoV-2 virus kunnen mensen meer dan één keer besmet worden (bron RIVM). Ook bij andere (verkoudheids)virussen gebeurt het dat mensen nog een keer besmet raken. Gesteld kan worden dat een juist gehalte vitamine D in het lichaam helpt om het immuunsysteem te activeren. Een goed werkend immuunsysteem voorkomt ziekten & allergieën en het geeft weerstand tegen virussen en infecties. Vitamine D ondersteunt het menselijk lichaam ook in het herstelproces.

In wetenschappelijke onderzoeken wordt benoemd dat als je blootgesteld wordt aan een virus en je hebt een voldoende gehalte vitamine D in het lichaam, dan zijn de immuun cellen in het menselijk lichaam beter in staat het virus te bevechten. Vitamine D speelt een rol bij de goede werking van het immuunsysteem en kan zo het ziek worden helpen voorkomen.

Uit internationale publicaties (waaronder een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Oxford University Press, 2020) is gebleken dat mensen met lage vitamine D spiegels een veel hogere kans hebben op het ontwikkelen van ernstige complicaties bij het doormaken van een Covid-19 infectie. In Amerika werd vitamine D dan ook toegevoegd in het behandelingsprotocol bij patiënten die op de IC afdeling terecht waren gekomen na besmet te zijn geworden met het corona virus. Patiënten kregen dagelijks 200.000 IE toegediend om zo het eigen immuunsysteem een boost te geven.

Mensen met een vitamine D waarde tussen de 75 – 135 nmol/liter bleken minder complicaties te ontwikkelen en het ziekte verloop verliep minder ernstig. Op dit moment zijn er wereldwijd vele onderzoeken gaande. Deze onderzoeken kunnen leiden tot nieuwe inzichten.

Een (huis)arts kan het vitamine D gehalte in het lichaam laten vaststellen door middel van een bloedtest. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een tekort aan vitamine D kan de (huis)arts ook een vitamine D supplement voorschrijven. De (huis)arts zal hierbij de persoonlijke situatie en algehele gezondheid als uitgangspunt nemen en op basis van de betreffende situatie de passende dosering en doseringsvorm per persoon bepalen.