Waar is vitamine D goed voor tijdens het zwanger worden?

Zwanger worden is niet altijd vanzelfsprekend. Veel vrouwen kennen een andere vruchtbaarheid, waardoor het soms jaren kan duren voordat de testen positief zijn. Je kunt jouw lichaam wel op verschillende manieren stimuleren, waaronder met vitamine D. Het lijkt alsof deze vitamine automatisch in jouw lichaam wordt opgenomen, maar veel vrouwen kampen met een tekort. Hierdoor kunnen er ook tijdens de zwangerschap problemen optreden. Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies hoe je deze risico’s kunt beperken en wanneer je de voedingssupplementen moet innemen.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vitamine die vet oplosbaar is. Deze vitamine wordt door het lichaam zelf aangemaakt door onder andere de aanraking met zonlicht, maar ook door het innemen van bepaalde voeding. Er zijn hierdoor twee verschillende soorten vitamine D in voeding te vinden. De eerste is vitamine D2, ergocalciferol genaamd, en de andere is vitamine D3, cholecalciferol genaamd. Beide kunnen in combinatie met zonlicht gevormd worden. Vitamine D2 wordt daarbij gevormd in paddenstoelen en schimmels en D3 juist in de huid van mensen en dieren. Dierlijke producten kunnen daarom de aanmaak versterken.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D is voor het lichaam nodig om calcium op de juiste manier op te kunnen nemen uit voeding. Calcium zorgt er weer voor dat de opbouw en stevigheid van botten bevorderd wordt, wat voornamelijk tijdens de zwangerschap extra belangrijk is. De gehele ontwikkeling wordt daarom beïnvloed door onder andere de hoeveelheid vitamine D in het lichaam. Het wordt daarom niet alleen geadviseerd om tijdens de zwangerschap deze voedingssupplementen in te nemen, maar het kind ook tot vier jaar extra vitamines toe te dienen.

Een automatische toediening van deze vitamine

Wanneer je zwanger wilt worden of al zwanger bent, wordt aangeraden om 10 microgram extra vitamine D in te nemen. Wanneer je niet of nauwelijks in de zon te vinden bent, dan krijg je immers onvoldoende binnen. Zodra je wel vaker in de zon komt, is dit advies vrijwel niet nodig. Je moet echter goed naar jouw lichaam gaan kijken, want lang niet ieder lichaam maakt evenveel aan. In principe hoef je maar 15 tot 30 minuten in de zon te zitten om voldoende vitamines in je lichaam te hebben. Deze voorraad wordt door het lichaam opgenomen en zorgt ervoor dat je ook in de herfst en winter voldoende zou moeten hebben. Echter houdt lang niet ieder lichaam zoveel vast, waardoor het opgevangen moet worden.

Waar is Vitamine D goed voor en waar zit het in?

Terug te vinden in verschillende voeding

In plaats van voedingssupplementen kun je ook gaan kijken naar voeding. Er zijn namelijk verschillende maaltijden waar je vitamine D in terug kunt vinden. Denk daarbij aan vette vis, margarine en ei. Een calciumtekort kun je weer opvangen met yoghurt, melk en kaas. Je moet voor een gebalanceerd dieet gaan zorgen als je zowel vitamine D en calcium binnen wilt krijgen. Zeker tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je hierop gaat letten. Je wilt immers dat jouw kind op de juiste manier gaat ontwikkelen, waardoor je hier al tijdens de zwangerschap op moet gaan letten.

Vitamine D om zwanger te worden

Opname vanuit de zon in het lichaam

Het is daarbij wel goed om te gaan kijken naar hoe jouw lichaam precies werkt en op welke manier vitamine D kan bijdragen aan een goede ontwikkeling van zowel jouw eigen lichaam als dat van jouw kind. Vitamine D wordt opgenomen in de darm, wanneer er ook voldoende vet of olie aanwezig is. Hierdoor kan er tot wel 80 procent worden opgenomen met de juiste voeding en zou het zelfs opgeslagen kunnen worden in het vetweefsel en organen. Vanaf dat moment heeft deze vitamine meerdere functies in het lichaam. De stevige botten zijn al benoemd, maar ook voor stevige tanden kan het een goede werking hebben. Ook geeft het jouw lichaam extra steun bij het opnemen van calcium en fosfor uit het eten, zodat deze ook voor een betere groei kunnen zorgen.

De extra functies van vitamine D

Vitamine D is nodig om botontkalking te voorkomen en te beperken. Dit geeft op een latere leeftijd minder risico op osteoporose en kan de spierfunctie intact worden gehouden. Dit biedt ook een betere rol bij de zwangerschap, zo ook de werking op het immuunsysteem. Een beter immuunsysteem zorgt er automatisch ook voor dat jouw lichaam voldoende energie heeft tijdens de zwangerschap. Een tekort aan vitamine D kan dus meerdere risico’s opleveren, die een natuurlijke zwangerschap kunnen bemoeilijken. Voor kinderen zijn er afwijkingen aan het skelet terug te vinden bij een tekort. Een overschot aan deze vitamine en een langdurig gebruik van voedingssupplementen kan weer zorgen voor kalkafzettingen in het lichaam.

Extra innames tijdens de zwangerschap

Als je gaat kijken naar de hoeveelheid vitamine D die je moet innemen, dan geldt er een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram per dag. Alleen mensen van boven de 70 jaar moeten het dubbele krijgen. De voedingssupplementen zorgen ervoor dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bereikt kan worden en dat er verschillende risico’s wegvallen. Tijdens de zwangerschap kan het er bijvoorbeeld ook toe leiden dat het ongeboren kind geen ondergewicht krijgt. Daarom wordt door een arts altijd geadviseerd om 10 microgram extra in te nemen. Dit wordt altijd in goed overleg geadviseerd en tevens wordt er gekeken naar andere medicatie die al ingenomen wordt.

Waar is vitamine D goed voor?

Begin er op het juiste moment mee

De voedingssupplementen van vitamine D komen in verschillende vormen en maten. Je kunt daarom altijd zelf bepalen in welke vorm je ze aanschaft. Als je ze aanschaft, moet je wel goed gaan kijken naar welke vorm van vitamine D er te vinden is. Kies bij voorkeur D3, doordat dit een actievere vorm is. Ook de hoeveelheid microgram staat op het etiket. Zo zorg je ervoor dat je jouw zwangerschap op de juiste manier kunt ondersteunen en je een gezond kind op de wereld gaat zetten. Tevens werk je aan jouw eigen gezondheid, waardoor er minder complicaties op zullen treden tijdens de bevalling. Bespreek daarom met jouw arts wat er nodig is en zorg ervoor dat je op het juiste moment begint met het innemen van de voedingssupplementen.