Top 10 meest vitamine D-rijke voedingsmiddelen

Meest vitamine D-rijke voedingsmiddelen

Hoewel onze huid vitamine D produceert bij blootstelling aan zonlicht, is dit niet altijd voldoende. Gelukkig zijn er dingen die je kunt eten om de zonnestralen aan te vullen.

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Bij een tekort aan vitamine D kan er vermoeidheid of tekort aan energie optreden. Andere problemen kunnen zijn: zwakkere botten, bloedend tandvlees, pijn trillingen of kramp aan spieren en gewrichten.

Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.


Cijfers in internationale eenheden, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 400 IE

10. Margarine
Per portie: 30 – Per 100g: 300

9. Kaviaar
Per portie: 33 – Per 100g: 116

8. Shiitake paddenstoelen
Per portie: 40 – Per 100g: 53

7. Eieren
Per portie: 41 – Per 100g: 73

6. Ontbijtgranen
Per portie: 52 – Per 100g: 168

5. Amandelmelk
Per portie: 68 – Per 100g: 30

4. Tonijn uit blik
Per portie: 154 – Per 100g: 181

3. Sardientjes uit blik
Per portie: 270 – Per 100g: 270

2. Zalm en makreel
Per portie: 400 – Per 100g: 470

1. Levertraan
Per portie: 440 – Per 100g: 9.780

Top 10 meest vitamine D-rijke voedingsmiddelen

  1. Levertraan – per portie: 440
  2. Zalm en makreel – per portie: 400
  3. Sardientjes uit blik – per portie: 270
  4. Tonijn uit blik – per portie: 154
  5. Amandelmelk – per portie: 68
  6. Ontbijtgranen – per portie: 52
  7. Eieren – per portie : 41
  8. Shiitake paddestoelen – per portie: 40
  9. Kaviaar – per portie: 33
  10. Margarine – per portie: 30