Vitamine D3 teveel: dit zijn de symptomen

Aan een vitamine D3 teveel kleven een paar vervelende symptomen.

Vitamine D3 is essentieel voor je gezondheid, maar je kunt ook teveel vitamine D3 binnenkrijgen – en daar kleven een paar vervelende symptomen aan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een vitamine D3 overschot.

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 – oftewel cholecalciferol – is samen met vitamine D2 (ergocalciferol) onderdeel van vitamine D. Vitamine D3 heeft dezelfde werking als vitamine D en heb je nodig om calcium uit voeding op te nemen. Vitamine D3 speelt dus een rol bij het behouden van stevige botten en een goede spierfunctie.

Vitamine D3 zit in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en heeft een iets sterkere werking dan vitamine D2. Hierdoor wordt vitamine D3 vaak gebruikt in supplementen, maar dat heeft ook een keerzijde. Alle overschotten van vitamine D3 ontstaan namelijk door het nemen van grote hoeveelheden vitamine D3-supplementen. Oei!

Wat gebeurt er bij teveel vitamine D3?

Een vitamine D3 teveel wordt ook wel hyperavitaminose D genoemd en zorgt voor een extra opname van calcium in de darm. Dit zorgt voor een te hoge calciumspiegel in het bloed en kan leiden tot nierstenen, beschadiging van de nieren en van het hart. Een vitamine D3 teveel kan schadelijk zijn, maar kan alleen voorkomen als je langdurig te veel supplementen gebruikt. Als je deze hoeveelheid langdurig overschrijdt en een lange tijd te veel vitamine D3 inneemt, kan dit leiden tot de volgende bijwerkingen:

Heeft vitamine D3 bijwerkingen?

Wanneer je langdurig te veel vitamine D3 binnenkrijgt, kan dit leiden tot de volgende symptomen:

  • Misselijkheid en braken
  • Buikpijn en verstopping
  • Veel dorst, veel drinken en veel plassen
  • Prikkelbaarheid, verwardheid of somberheid
  • Vermoeidheid en zwakte
  • Slaperigheid
  • Hartritmestoornissen
  • Botpijn

Wat zijn de nadelen van vitamine D3?

Vitamine D3 heeft bij normaal gebruik geen nadelen, maar kan wel gevolgen hebben als je te veel vitamine D3 supplementen gebruikt. De aanvaardbare bovengrens van vitamine D3 voor volwassenen is 100 microgram per dag. In tegenstelling tot een vitamine D3-tekort, komt een overschot aan deze vitamine in Nederland niet zo vaak voor. Wees daarom niet bang dat het slikken van een normale hoeveelheid supplementen een overschot aan vitamine D3 veroorzaakt.