Onderzoek naar gebruik van vitamine D

Het Nivel doet in opdracht van Zorginstituut Nederland onderzoek naar het gebruik van vitamine D. Het doel van het onderzoek is om te zien wat het effect is van het besluit om vitamine D sinds 2023 niet meer te vergoeden. De onderzoekers kijken naar verschillen tussen 2022 en 2023. Daarbij is vooral aandacht voor het kopen van vitamine D en hoe trouw gebruikers zijn in het nemen ervan.

 

Meedoen aan het onderzoek

Het Nivel voert het onderzoek naar het gebruik van vitamine D onder andere uit op basis van een online vragenlijst. Je kunt de online vragenlijst invullen als je:

  • Zelf zonder recept vitamine D koopt
  • In 2022 een recept van je (huis)arts hebt gekregen voor vitamine D

Ook als je nu gestopt bent met het gebruik van vitamine D, kun je de vragenlijst invullen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Hier vind je ook een poster en een flyer over het onderzoek.

Vitamine D en reuma

Sinds dit jaar wordt vitamine D niet langer vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Dit is besloten na advies van het Zorginstituut. Het stoppen van de vergoeding kan invloed hebben op jou, omdat sommige reumamedicijnen leiden tot botontkalking. Het kan dan nodig zijn om extra vitamine D te slikken, zodat je beter calcium opneemt en sterkere botten krijgt. Ook kan het slikken van extra vitamine D helpen om botbreuken te voorkomen bij osteoporose. Maar door het advies van het Zorginstituut moet je vitamine D sinds dit jaar dus zelf kopen bij de apotheek, drogist of supermarkt. Ook als je hiervoor vitamine D slikte op recept van een arts. Ze maken hierbij helaas geen uitzondering voor kwetsbare groepen of voor mensen met bepaalde aandoeningen.

In het onderzoek van het Nivel naar het gebruik van vitamine D, is daarom extra aandacht voor kwetsbare groepen. Met het onderzoek wil het Zorginstituut nagaan welke effecten het stopzetten van de vergoeding voor vitamine D heeft. Ze kijken bijvoorbeeld naar het aantal mensen dat vitamine D gebruikte in 2022 en het aantal dat dit nu doet. Ook onderzoeken ze hoe trouw mensen zijn aan het slikken van extra vitamine D.

Belang van het blijven slikken van vitamine D

Als je extra vitamine D gebruikt, is het belangrijk voor je gezondheid om dit te blijven doen. Het is namelijk goed voor je botten en tanden, maar ook voor onder andere gezonde spieren en een goed afweersysteem. Een tekort aan vitamine D kun je bijvoorbeeld merken aan vermoeidheidsklachten of kramp aan je spieren en gewrichten. Te weinig vitamine D zorgt vooral voor problemen met je botten. Te weinig vitamine D kan ook leiden tot osteoporose. Je breekt dan meer bot af dan je aanmaakt, waardoor je botten minder stevig worden.

Overleg met je huisarts of apotheker

Twijfel jij of je vitamine D moet gebruiken? Of weet je niet goed of je kunt kiezen voor een goedkopere variant uit de drogist of supermarkt? Overleg dit dan met je huisarts of apotheker. Zij kunnen je adviseren of jij vitamine D nodig hebt en welke varianten voor jou goed werken.