Artsen-adviesgroep ouderen aan minister: ‘Blijf vitamine D vergoeden’

LAEGO, Landelijke Adviesgroep Eerstelijnsgeneeskunde voor Ouderen, heeft minister Kuipers en minister Helder opgeroepen het besluit terug te draaien om vitamine D niet langer via het basispakket te vergoeden.

In mei 2022 adviseerde het Zorginstituut om vitamine D uit het basispakket te halen omdat de kosten voor een persoon slechts 7,30 euro per jaar bedragen. Hiermee kan 129 miljoen euro per jaar besteed worden aan zorg waarvoor het wél noodzakelijk is om deze te verzekeren, aldus het Zorginstituut. VWS heeft het advies overgenomen; het zal per 1 januari 2023 ingaan.

Janita Minderhoud, huisarts, specialist ouderengeneeskunde en bestuurslid van LAEGO, kan zich vinden in de redernering dat de kosten voor veel mensen te dragen zijn. ‘Maar het probleem hiermee is dat de mensen die het nodig hebben zullen vergeten om de medicatie te halen en in te nemen als dit niet langer via de apotheek loopt. Zeker bij kwetsbare ouderen waarbij planning en overzicht houden vaak een probleem is. Bovendien kan de apotheek geen rekening meer houden met bepaalde interacties als niet bekend is of iemand vitamine D gebruikt.’ In hun brief schrijven ze dat ze vrezen dat het aantal valpartijen met botbreuken, hersenletsel en daardoor ziekenhuisopnames zal toenemen. Daardoor zal de druk op de ouderenzorg nog meer stijgen.

Lees hier het volledige artikel.