Winter is coming: Met deze tips kun jij de winterdip voorkomen

Het wordt kouder, september nadert en dat betekent: winter is coming. Oké, de winter laat nog even op zich wachten, maar je kunt de winterdip maar beter voor zijn, toch?

Psycholoog Iva Pervan geeft tips om de dip dit jaar te slim af te zijn.

WINTERDIP

De herfst begint dit jaar op 23 september en ineens ben je somber, passief en futloos. We kennen dit als de winterdepressie of, iets milder, de winterdip. Oorzaak is vooral dat je biologische klok verstoord wordt. Zo’n 500.000 mensen in Nederland hebben last van deze seizoensgebonden depressie.

De University of Glasgow in Schotland ondervond dat vrouwen eerder last krijgen van een winterdip dan mannen. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. “Vrouwen zijn vaak gevoeliger voor hormoonschommelingen”, vermoedt Pervan. “De hormonen serotonine en melatonine raken namelijk uit balans door het gebrek aan zonlicht.”

TIPS

Met deze tips kom je zonder dip de winter door.

Zonneschijn
Tijdens de koudere maanden gaan we een stuk minder vaak naar buiten. “De grootste oorzaak van een winterdip is het gebrek aan zon en de korte dagen. Het is goed om elke dag naar buiten te gaan. Aan het begin van de dag is het licht fel, probeer er dan even op uit te gaan.”

Beweging
Kom ook van die bank af, want blijven sporten en bewegen is belangrijk. Zeker als je niet lekker in je vel zit. “Hierdoor maak je een geluksstof aan. Zo voel jij je mentaal én lichamelijk beter. Wandel elke dag en sport zo’n twee keer per week”, adviseert Pervan.

Vitamines
Om de dip al voor het begin van de winter voor te zijn, kun je vitamine D-supplementen slikken. “Het is van belang dat je vitamine D – wat je normaal door zonlicht binnenkrijgt – op peil blijft”, benadrukt ze. “Dit is belangrijk voor onder andere het behoud van sterke botten, maar ook om een goede weerstand te houden. Vraag advies aan je huisarts of apotheker als je een vitamine D-supplement wil gebruiken.”

Ritme
Wanneer de wekker vroeg afgaat, is het pikkedonker en draaien we liever nog een keer of tien om. “Ons lichaam functioneert volgens de biologische klok en wordt beïnvloed door licht en donker in onze omgeving. Omdat het in de winter sneller donker is, is de kans groter dat je slaap- en waakritme wordt verstoord.” Te lang slapen is niet goed, maar te kort ook niet. “Om ons stabiel, energiek en in balans te voelen is het daarom belangrijk een regelmatig slaapritme aan te houden”, aldus Pervan.