Ontkracht: deze 4 veelgehoorde voedingsmythes

In het land der wetenschap klinkt elke dag een ander advies. Op maandag is ham kankerverwekkend, op dinsdag kan het dat zomaar niet meer zijn. En zo bestaan er nog veel meer beweringen over voeding waar de meningen over zijn verdeeld. We ontkrachten er vier.

1. HET ONTBIJT IS DE BELANGRIJKSTE MAALTIJD VAN DE DAG

“Elke maaltijd is een kans om iets te eten wat bijdraagt aan een gezond eetpatroon, maar het maakt niet uit of je dat om zeven of om tien uur ’s ochtends doet”, zo valt te lezen in Eet als een expert, een boek geschreven door vier auteurs met een opleiding als voedingsdeskundige of gezondheidswetenschapper. Het zal je niet verbazen dat je je dag beter met een verantwoord maal kunt beginnen dan met een vette hap (een frikadelbroodje bijvoorbeeld), maar je hoeft echt niet tegen heug en meug iets door je keel te jagen als je daar na het wakker worden nog geen behoefte aan hebt. Uit verschillende onderzoeken blijkt inderdaad dat ontbijtende mensen gezonder zijn en een lager BMI hebben, maar of dat specifiek aan deze gewoonte te danken is? “Het is goed mogelijk dat gezondere mensen door hun bewustere leefstijl al vaker ontbijten.”

2. VAN MELK KRIJG JE STERKERE BOTTEN

‘Melk, de witte motor.’ Klinkt bekend? Grote kans dat je ouders vroeger hamerden op een glaasje melk bij het ontbijt, want calcium zou goed zijn voor sterke botten. Maar: “Calcium heeft nauwelijks effect op de botdichtheid, en er is geen relatie tussen het drinken van melk en botbreuken. Uit studies weten we dat het binnenkrijgen van meer vitamine D (uit eten of de zon), en niet extra calcium, het risico op botbreuken verlaagt”, schrijven de wetenschappers in hun boek. Vitamine D is overigens niet het enige dat helpt. “Ook beweging zoals wandelen, hardlopen en krachttraining helpt tegen botontkalking; de impact die bewegen op de botten heeft, zorgt ervoor dat de botdichtheid hoger blijft.”

3. MAYONAISE OP JE BROOD IS ONGEZOND

Raar, maar waar: mayonaise is misschien nog wel een gezonder alternatief voor boter dan margarine. De reden: “Het is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten.” Dat mayonaise ooit in het verdomhoekje is terechtgekomen, vinden de wetenschappers dan ook onterecht. “Er zijn veel studies die laten zien dat het vervangen van verzadigd vet (bijvoorbeeld uit boter) door meervoudig onverzadigd vet (bijvoorbeeld uit mayonaise) gunstig is voor het cholesterol.” Kijk, dat is nog eens goed nieuws voor iedereen die van een goede club sandwich houdt.

4. JE MOET ANDERHALVE LITER WATER PER DAG DRINKEN

Het is een goede richtlijn, maar je moet niets. “Zolang je drinkt wanneer je dorst hebt en je urine niet donkergeel van kleur is, is er niks aan de hand”, stellen de onderzoekers. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat meer (water) drinken zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen, een mooie huid of helpt bij afvallen.” Een laatste, kleurrijk advies: “Drink anderhalve liter per dag en kijk regelmatig naar de kleuren in de wc-pot, dan weet je of je meer nodig hebt.” Staat genoteerd.