Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?

Vitamine D halen we vooral uit zonlicht. Maar te veel zonlicht is niet goed voor de huid. Hoe zorg je nou dat je op een veilige manier genoeg vitamine D binnenkrijgt? Radar zoekt het uit.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Zo is het belangrijk voor sterke botten en tanden, en het speelt een cruciale rol bij onze weerstand. Deze vitamine zit ook in een klein aantal voedingsmiddelen en natuurlijk zijn er vitamine D-supplementen.

Hoe maakt de huid vitamine D?

Hoewel je vitamine D dus uit bepaalde producten of een supplement kunt halen, is zonlicht de belangrijkste bron. De menselijke huid kan zonlicht omzetten in vitamine D. Dat gebeurt wanneer de ultraviolette B-stralen (UVB) uit het zonlicht contact maken met het cholesterol in onze huidcellen. Ook als het bewolkt is, doet het lichaam dit.  Het aanmaakproces wordt vitamine D-synthese genoemd.

Wanneer in de zon?

Voor een goede vitamine D-synthese raden specialisten aan om vooral gebruik te maken van de middagzon. Vooral in de zomermaanden is de UVB-straling ’s middags namelijk het sterkst. Hierdoor hoef je minder lang in de zon te zitten om toch voldoende vitamine D aan te maken. En juist ‘s middags zou ons lichaam ook het meest efficiënt omgaan met de aanmaak van vitamine D. Zo’n 15 tot 30 minuten in de buitenlucht  is voldoende.