Heeft vitamine D een ontstekingsremmende werking?

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, een goed immuunsysteem en gezonde spieren. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat dit zou kunnen helpen om chronische ontstekingen af te remmen. Maar hoe zit dat precies? Heeft vitamine D echt een ontstekingsremmende werking?

Dit zou onder andere de klachten voor reuma- en astmapatiënten kunnen verlichten.

Chronische ontsteking

Bij het ouder worden komen allerlei kwaaltjes kijken, waaronder het ontstaan van een chronische ontsteking die de mobiliteit vermindert. Deze lichte, chronische verhoging van ontstekingsstoffen in de bloedbaan zijn een gevolg van ouderdom en moeilijk te vermijden. Ze zijn bijvoorbeeld met name het gevolg van een verouderd afweersysteem, toename in vetmassa en minder beweging.

Mensen die last hebben van zo’n chronische ontsteking zijn sneller vatbaar voor ziektes als hart- en vaatziekten, diabetes en artrose. Ook vermindert de spierkracht en -massa, waardoor ouderen vaak kwetsbaarder worden en minder zelfstandig zijn. De ontsteking beperken of verminderen zou ouderen dus kunnen helpen om gezond oud te worden.

Werkt vitamine D ontstekingsremmend?

En voor het beperken of verminderen van ontstekingen wordt veel onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende werking van vitamine D. Zo volgden de wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel 380 ouderen met een beperkte mobiliteit. De ene groep kreeg dertien weken lang voedingssupplementen met vitamine D en eiwitten toegediend, de andere groep kreeg een placebo. Vervolgens werd in de gaten gehouden of de ontsteking die hun beperkte mobiliteit veroorzaakte stabiel bleef of erger werd.

Bij de groep die een placebo kreeg toegediend, bleek de ontsteking inderdaad erger te zijn geworden. Bij de groep die de voedingssupplementen had gekregen, vond juist een stabilisering van de ontsteking plaats. Vitamine D en eiwitten zijn dus belangrijke stoffen die een deel van de veroudering tegen kunnen gaan.

Immuunsysteem, astma, artritis

In een ander onderzoek van wetenschappers van de Purdue University en de National Institutes of Health werd gekeken naar ontstekingsprocessen en ontstekingsroutes. Daaruit bleek dat vitamine D de ontstekingsreacties in individuele longcellen beïnvloedt. Door hier op in te spelen zou je door middel van vitamine D mogelijk ontstekingen kunnen remmen en je immuunsysteem kunnen optimaliseren. Ook onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology zagen in hun studie dat vitamine D een opeenstapeling aan ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen, terwijl dit bij een te lage hoeveelheid vitamine D in het bloed niet het geval was. Volgens de onderzoekers zou het slikken van vitamine D voor mensen met astma en artritis echt voordelen hebben.

Vitamine D bij reuma

Als je last hebt van reuma dan heb je ook te maken met chronische ontstekingen. Daar zou de ontstekingsremmende werking van vitamine D mogelijk ook verlichting kunnen bieden. Bij veel mensen met reuma is er vaak sprake van een vitamine D tekort in hun bloed. Hoewel het verband nog niet wetenschappelijk bewezen is, kun je in overleg met een arts proberen om vitamine D bij te slikken om de klachten van de ontstekingsreuma te verminderen.