Experts roepen op om deze vitamine te nemen tegen corona

Nu het coronavirus al een tijdje aan een razendsnelle opmars bezig is, lijkt het tijd om alle zeilen bij te zetten. Het slikken van vitamine D zou het risico om besmet te raken verkleinen. Krijgt het virus je toch te pakken dan is de kans mogelijk kleiner dat je erg ziek wordt. Dat zeggen hoogleraren immunologie, wetenschappers en artsen in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

“Waarom zou je in vredesnaam géén vitamine D slikken?”, klinkt het bij  zegt hoogleraar immunologie Huub Savelkoul. “Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona.'”

Men maakt al langer het argument dat de ‘zonnevitamine’ effectief is tegen luchtweginfecties. Er zijn nu ook sterke aanwijzingen opgedoken dat een dagelijks vitaminepilletje kan leiden tot een minder ernstige corona-infectie.

Te weinig zon in de Lage Landen

Door een gebrek aan zonlicht heeft een derde tot de helft van de Nederlanders een tekort aan vitamine D in de winter. Er is geen aanleiding te geloven dat dit voor België anders zou zijn.

Mensen met overgewicht moeten extra uitkijken, omdat de vitamine verloren gaat in het vetweefsel. Ook mensen met een donkere huidskleur hebben vaker een tekort, omdat een donkere huid de vitamine minder goed opneemt.