Zo onmisbaar is vitamine D voor hersenen

Hoe gezond vitamine D voor hersenen is, laat een nieuwe studie weten. De publicatie maakt het belang duidelijk van vitamine D om beter te denken. De vitamine is onmisbaar voor leren, en tegen mistig denken.

Vitamine D om beter te denken

Dat vitamine D voor hersenen gezond is, daar is genoeg gevestigd wetenschappelijk bewijs voor. De vitamine is belangrijk voor onze botten is, dat weet vrijwel iedereen. Maar recente studies leggen ook het verband tussen een vitamine D tekort en een reeks condities die niets met onze botten te maken hebben. Zoals hart- en vaatziektes, beroerte, kanker en metabole stoornissen. Hier kunnen cognitieve achteruitgang en dementie aan toegevoegd worden. 1 Vitamine D om beter te denken: dat is niet vreemd als je bedenkt dat vitamine D receptoren rijkelijk aanwezig zijn in hersenweefsel. 1

Fatale beroerte

De bio-actieve vorm D3 (cholecalciferol, 1,25-dihydroxyvitamine) laat neuroprotectieve effecten zien, waaronder de opruiming van amyloïde plaques. Vitamine D voor hersenen is duidelijk nodig. Dat het verband tussen een lage vitamine D spiegel en cognitieve problemen is vast gesteld laat zien dat vitamine D voor beter denken zorgt. Maar de werking gaat verder dan het denkvermogen. Een lage spiegel staat ook in verband met cerebrovasculaire problemen en de fatale beroerte.

Lage spiegels, cognitieve achteruitgang

Om te bepalen hoe belangrijk vitamine D voor hersenen is, werd in de nieuwe studie 2 de uitwerking van de vitamine getest op de cognitieve functie van ouderen. Bloedmonsters werden verzameld om de vitamine D concentratie in het bloed te meten. Hieruit bleek hoe belangrijk vitamine D voor beter denken is. Want de laagste spiegels stonden in direct verband met cognitieve achteruitgang.

Voorkomt Alzheimer’s

vitamine b voor beter denken
Onmisbaar: Vitamine D om beter te denken. Niet alleen dat: de vitamine gaat ook de ophoping van Alzheimer-plaques tegen

Dit resultaat uit de studie is op zich niet nieuw. Eerdere onderzoeken toonden eveneens dat vitamine D om beter te denken en cognitieve achteruitgang tegen te gaan, een sleutel is. De vitamine verbetert de skeletale integriteit en spiersterkte. Maar ook is vitamine D voor je hersenen essentieel. Het voorkomt de ontwikkeling van vasculaire dementie en Alzheimer’s. Wereldwijde studies noemen qua vitamine D tekort bij ouderen percentages van 40-100%. Let wel: dit is globaal zo, ook in landen waar de zon vaak schijnt. 3 Je hebt om zijn minst 800-1000 ie per dag nodig om dit op te lossen. 4 5

Niet alleen is vitamine D voor beter denken nodig. Bij een tekort kan je ook ernstige vermoeidheid ervaren. Als dit het geval is kan een enkele dosis van 100.000 ie enorme verbetering brengen.

Een enkele hoge dosis cholecalciferol corrigeert een vitamine D tekort binnen 2 dagen bij de meeste mensen, zonder bijwerkingen zoals hypercalcemie. 6 Een bijkomende bonus is dat je daarmee ook gelijk een betere spierfunctie hebt verkregen. 7 Langdurige suppletie verbetert niet alleen cognitie, maar ook depressieve symptomen en de stemming. 8 Een enkele dosis bij griep, van 10.000 ie of 50 000 ie voor de duur van 2 á 3 dagen zou kunnen resulteren in complete verdwijning van griepklachten. Dit is nog nooit toxisch gebleken. 9 10 Kortom, vitamine D voor hersenen én lichaam heeft grootse effecten.

Langere telomeren door vitamine D!

Tot slot is er nog iets interessants te melden over vitamine D voor beter denken. Vitamine D suppletie leidde na een jaar tot een betere cognitieve functie en de manier waarop vitamine D gezond voor je hersenen is, is boeiend. Namelijk via de lengte van telomeren en de regulatie van oxidatieve stress. Telomeren zijn stukjes DNA die in de loop van ons leven steeds korter worden. Kortere telomeren betekenen meer veroudering, en snellere verkorting natuurlijk snellere veroudering. We kunnen ze langer krijgen, en de vitamine is één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen. Een 12-maandse inname van een vitamine D supplement resulteerde in langere telomeren.

Dit bericht was origineel gepubliceerd op Goedgezond.info.