Zo geef je je immuunsysteem een boost

De dagen worden korter en kouder en er is bijna geen ontkomen aan de griep of een verkoudheidsvirus. De koude maanden vragen een hoop van je lichaam. Door deze tips toe te passen, geef je je immuunsysteem een boost.

In de winter pakken we virussen makkelijker op. Dat komt door de koude en drogere lucht vertelt dr. Jenna Macciochi, immunoloog en auteur van Your Blueprint For Strong Immunity, aan Good Housekeeping. “Preventieve gezondheidszorg kan een groot verschil maken in hoe je ziekte en herstel ervaart. Ons lichaam is niet zo goed in het bestrijden van ziekte in de winter. Niet alleen omdat we minder vitamine D uit zonlicht krijgen, maar ook omdat zonlicht ervoor zorgt dat cellen zich gemakkelijker kunnen verplaatsen en hun werk effectiever kunnen doen.” Gelukkig kun je genoeg doen om dit te compenseren en je immuunsysteem een boost te geven. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl.

Dieet

Misschien eet je de ene dag heel gezond, maar vervang je daarna een paar dagen de gezonde voeding door bewerkte maaltijden met maar weinig voedingsstoffen. Dit kan voedingstekorten veroorzaken die het immuunsysteem aantasten, omdat alle belangrijke vitamines, mineralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten bouwstenen zijn voor immuuncellen en antilichamen. Daarom is het belangrijk om veel groenten, fruit, peulvruchten, noten, bonen, granen, vis en onverzadigde vetten zoals olijfolie en zuivelproducten te eten. Probeer bewerkte voedingsmiddelen tot een minimum te beperken.

Planten

Zeventig procent van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen waar je gezondheid bepaald wordt door darmmicroben. Wat er in je darmen gebeurt kan je hele lichaam beïnvloeden, dus ook de longen. Iets wat je liever niet wilt in een tijd waarin je longen extra vatbaar zijn voor virussen. Door een plantenrijk dieet te volgen voed je de goede darmbacteriën. Daarnaast is het ook verstandig om meer tijd te nemen om je eten rustig en goed te kauwen. Speeksel bevat spijsverteringsenzymen, waarvan meer vrijkomt als je goed kauwt. Dit bevordert de spijsvertering en vermindert een opgeblazen gevoel.

Koud douchen

Dit doe je misschien liever niet wanneer het buiten zo koud is, maar koud water heeft direct effect op je immuunsysteem. Een koude douche kan het aantal immuuncellen verhogen en ervoor zorgen dat je cellen hitteschok-eiwitten afgeven die je beschermen. Blootstelling aan koud water kan ook pijn en ontstekingen verminderen.

Bewegen

Doordat het minder lang licht is, kan het zijn dat je minder beweegt. Veel zitten of liggen en weinig energie verbruiken, draagt bij aan het ontstaan van ontstekingen. Maak er een gewoonte van om pauzes in te lassen waarin je buiten een aantal fysieke oefeningen doet.