Ziekten die door vitaminetekorten veroorzaakt worden

Vitaminen zijn noodzakelijke verbindingen voor lichaamsfuncties. Tekorten kunnen dus tot ziekten leiden. In dit artikel zullen we je alles over enkele van de ziekten vertellen die door vitaminetekorten veroorzaakt kunnen worden.

Een gebrek aan voldoende goede voeding kan tot ziekten leiden die door vitaminetekorten veroorzaakt kunnen worden. Dit komt omdat vitamines essentiële micronutriënten zijn die in veel verschillende voedingsmiddelen aanwezig zijn die mensen regelmatig consumeren, zij het in kleine hoeveelheden.

Tot een paar jaar geleden spraken experts over de gevolgen van het niet consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. Later ontdekten ze echter dat het in werkelijkheid de stoffen waren die ze bevatten, die belangrijk zijn om gezond te blijven. Wat als je niet genoeg vitamines krijgt?

Ziekten die door vitaminetekorten veroorzaakt kunnen worden

Er zijn in totaal dertien soorten vitamines. Deze komen allemaal met een groep organische verbindingen overeen die met enzymen samenwerken en die deel uitmaken van de metabole processen van het lichaam. Hoewel ze als micronutriënten worden beschouwd, vormen ze een essentieel onderdeel van onze voeding.

Wanneer een vitaminetekort op middellange of lange termijn aanhoudt, dan neemt de kans op het ontwikkelen van bepaalde ziekten toe. Welke zijn dat? Hieronder zullen we de meest relevante beschrijven.

Visuele stoornissen en vitamine A

Vitamine A-tekort is aan visuele problemen gerelateerd. Het veroorzaakt met name droge ogen of xeroftalmie, die na verloop van tijd tot nachtblindheid kunnen overgaan.

Om deze complicaties te voorkomen, moet je dus voedsel eten dat het bevat, zoals carotenoïden. Je kunt meestal vitamine A krijgen uit voedingsmiddelen zoals onder andere:

  • Eieren
  • Melk
  • Vis, zoals zalm
  • Lever
  • Donkere groene bladgroenten
  • Mango’s
  • Papaja’s
  • Tomaten
  • Wortelen
  • Pompoen
  • Maïs

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Volgens het National Institute of Health zijn de waarden voor volwassenen namelijk 900 microgram voor mannen en 700 microgram voor vrouwen.

Bloedarmoede: vitamine B12-tekort

Een vitamine B12- of cobalamine-tekort veroorzaakt een type bloedarmoede dat pernicieuze anemie wordt genoemd. Deze stof bevat kobalt, een noodzakelijk mineraal voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Aangezien kobalt alleen door bacteriën wordt gesynthetiseerd, wordt de bijdrage bij de mens door de consumptie van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong bepaald. Voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, kan dit daarom een probleem vormen.

Volgens instanties zoals de National Institutes of Health is de gemiddelde dagelijkse aanbevolen hoeveelheid cobalamine voor volwassenen 2,4 microgram per dag. Mensen kunnen deze hoeveelheid met supplementen binnenkrijgen, vooral degenen die een dieet op basis van plantaardig voedsel volgen.

Huidlaesies en vitamine C-tekort

In de vroege stadia kan vitamine C-tekort tot bloedend tandvlees en een langzame genezing van wonden leiden. Vele jaren geleden ontdekten experts echter dat het in langdurige perioden een pathologie veroorzaakt die scheurbuik wordt genoemd.

Naast de symptomen die we noemden, veroorzaakt deze aandoening vermoeidheid, gewrichtspijn en huidlaesies. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is het minder gebruikelijk geworden sinds experts het belang van deze voedingsstof hebben ontdekt.

Een aantal voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, zijn:

  • Citrusvruchten
  • Kiwi’s
  • Paprika’s

Houd er echter rekening mee dat kookprocessen of blootstelling aan zomerse temperaturen tot verlies van deze vitamine kunnen leiden. Een veilige optie om je dieet aan te vullen, is bijvoorbeeld het nemen van supplementen.

Neurologische aandoeningen en foliumzuur

Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd (Engelse link) dat de inname van foliumzuur (vitamine B9) door zwangere vrouwen neurologische aandoeningen bij de foetus voorkomt. Suppletie lijkt bovendien andere gunstige effecten te hebben, zoals het voorkomen van aangeboren hartafwijkingen en een hazenlip.

De belangrijkste voedselbronnen van foliumzuur zijn:

  • Groene groenten
  • Lever
  • Nieren

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden alle vrouwen, vanaf het moment dat ze proberen zwanger te worden tot 12 weken zwangerschap, 400 μg foliumzuur per dag moeten slikken.

Broze botten door vitamine D-tekort

Een van de functies van vitamine D is namelijk om door een goede calciumopname botten gezond te houden. Ziekten zoals de Engelse ziekte en osteomalacie kunnen optreden als je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Bij mensen wordt deze vitamine gevormd wanneer de huid aan de ultraviolette stralen van zonlicht wordt blootgesteld (Engelse link). Daarnaast kun je dit van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong krijgen, zoals eieren, melk en vlees, hoewel dit slechts ongeveer 10% van je behoefte is.

Wat te onthouden over de ziekten die door vitaminetekorten veroorzaakt kunnen worden

Als je een uitgebalanceerd dieet volgt, dan is het onwaarschijnlijk dat je aan een vitaminetekort lijdt. Er kunnen echter situaties zijn waarin de dagelijkse aanbevelingen zouden moeten toenemen, zoals tijdens de zwangerschap of als je aan een ziekte of aandoening lijdt.

Als dit het geval is, dan is het belangrijk om je dieet aan te passen, omdat een gebrek aan deze micronutriënten tot gezondheidsproblemen kan leiden. Om dit te doen is het dus raadzaam om een voedingsdeskundige te raadplegen om de mogelijkheid van suppletie te evalueren.