Wordt vitamine D vergoed door de zorgverzekering?

Vitamine D is belangrijk voor een goede gezondheid. Het zorgt voor stevige botten en tanden en kan botontkalking beperken. Tot 2022 werd deze vitamine vergoed door de zorgverzekering, maar vanaf 1 januari 2023 is daar verandering in gekomen. Dit wil je weten over de vergoeding van vitamine D vanuit de zorgverzekering.

In Nederland is vitamine D het populairste supplement. Veel Nederlanders hebben dus een potje met vitamine D supplementen in de kast hebben staan om een eventueel tekort aan te vullen. Maar hoe weet je of je vitamine D moet slikken? Het Voedingscentrum geeft aan dat er voor iedereen een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D geldt. Alleen voor mensen van 70 jaar en ouder is dit advies anders: zij moeten 20 microgram per dag binnenkrijgen.

Suppletie-advies voor vitamine D

In principe krijgen veel mensen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Maar bepaalde groepen kunnen niet genoeg vitamine D uit zonlicht en voeding halen. Voor hen geldt een suppletie-advies. Dit gaat om ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte of donkere huid. Ook als de huid niet vaak in de zon komt, bijvoorbeeld omdat je weinig buitenkomt of een sluier draagt, kun je niet voldoende vitamine D aanmaken. Voor deze groepen geldt een suppletie-advies van 10 microgram vitamine D per dag. De uitzondering zijn mensen van 70 jaar en ouder. Zij hebben een supplement van 20 microgram vitamine D nodig.

Wordt vitamine D vergoed?

Je kunt er zelf voor kiezen om vitamine D supplementen te slikken, maar ook een huisarts kan een (hoge) dosis vitamine D voorschrijven. Tot en met 2022 werd dit vergoed, maar vanaf 1 januari 2023 is hier verandering in gekomen. Het Zorginstituut Nederland adviseerde dat het niet meer nodig was om vitamine D te vergoeden vanuit de zorgverzekering. Dit omdat de kosten voor het supplement relatief laag zijn. Ook omdat het makkelijk aan te schaffen is, vinden zij dat het niet thuishoort in de basisverzekering. De Rijksoverheid ziet dat door vitamine D uit het basispakket te halen, € 129 miljoen per jaar besteed kan worden aan zorg die zij wel noodzakelijk vinden om te verzekeren.

Geen zicht meer op patiënten

Apothekers en huisartsen zijn niet blij met deze verandering. Zij zien dat maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders op advies van hun huisarts of specialist vitamine D slikken. Doordat de vitamine niet meer vergoed wordt, kopen mensen het supplement niet meer bij de apotheek, maar ergens anders. En daarmee zijn apothekers het zicht op patiënten en of ze de vitamine D wel of niet slikken kwijt. Apotheker Kadir Akçay geeft tegenover RTL Nieuws aan dat hij bang is dat mensen het nu vanuit financiële overwegingen niet meer gaan halen.

En dat terwijl de vitamine belangrijk is voor de mensen die het nu op recept hebben. Hierbij gaat het onder andere om mensen die broze botten hebben of die al eens een botbreuk gehad hebben. “De risico’s zijn dan dat mensen eerder hun botten breken.”