Waarom Vitamine D niet langer vergoed wordt

Vanaf 2023 wordt vitamine D niet langer vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dit besloten na advies van Zorginstituut Nederland. Het stoppen van de vergoeding kan invloed hebben op mensen met reuma die extra vitamine D slikken. We leggen daarom graag uit waarom het Zorginstituut dit advies heeft gegeven. En wat dat voor jou kan betekenen.  

Vitamine D en reuma

Sommige medicijnen die reumaklachten tegengaan, kunnen leiden tot botontkalking. Bijvoorbeeld het gebruik van prednison. Daardoor kan het nodig zijn om extra vitamine D te slikken. Dit zorgt er namelijk voor dat calcium beter wordt opgenomen. En het draagt bij aan sterkere botten. Daarom helpt het slikken van vitamine D ook om het risico op botbreuken te verkleinen, bijvoorbeeld bij osteoporose.

Sinds 2019 alleen vergoeding hoge dosis vitamine D

Al sinds 2019 worden lage doses vitamine D niet meer vergoed uit het basispakket. Je kunt deze namelijk ook kopen bij de drogist of in de supermarkt. Hogere doses kun je nog wel op recept krijgen. Daarom zijn veel mensen na 2019 overgegaan op een hogere dosis, terwijl zij die eigenlijk niet nodig hebben. Hierdoor krijgen nog steeds veel mensen vitamine D vergoed, wat zorgt voor hoge kosten in plaats van besparingen. Als iemand het zelf koopt in de supermarkt, is dat veel goedkoper. Bijvoorbeeld omdat er dan geen apotheekkosten zijn.

Vanaf 2023 geen vergoeding meer

Het Zorginstituut Nederland denkt dat het daarom verstandig is om ook hogere doses vitamine D niet meer te vergoeden. Helaas maken zij geen uitzondering voor kwetsbare groepen of voor bepaalde aandoeningen, omdat de basisverzekering voor iedereen geldt. Daarom kan vitamine D alleen voor iedereen, of voor niemand vergoed worden. Het Zorginstituut heeft voor het stopzetten van de vergoeding gekozen, omdat vitamine D relatief goedkoop te verkrijgen is. Ze denken dat vrijwel iedereen het daarom zelf kan betalen. Daarmee worden veel kosten bespaard. Dat geld kan vervolgens gaan naar andere zorg, die mensen minder gemakkelijk zelf kunnen betalen.

Het ministerie van VWS heeft dit advies overgenomen. Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D daarom niet meer vanuit de basisverzekering vergoed.

Overleg met je huisarts of apotheker

Als je nu vitamine D vergoed krijgt, kun je overstappen op een variant van de drogist of supermarkt. Je kunt ook altijd met je huisarts of apotheker overleggen, als je twijfelt wat je moet doen. Zij kunnen je adviseren welke alternatieven goed werken en betaalbaar zijn.

Wat als je het niet kunt betalen?

In sommige gemeentes bestaan bepaalde regelingen die mensen kunnen ondersteunen, als zij zelf de kosten van vitamine D zonder vergoeding niet kunnen betalen. Een voorbeeld is de bijzondere bijstand. Het Zorginstituut houdt de komende tijd in de gaten of het stoppen van de vergoeding tot problemen leidt. Zij kunnen ingrijpen als dat zo is.