Waarom je juist nu last krijgt van voorjaarsmoeheid – en wat je eraan kunt doen

Voel je je de laatste tijd wat futloos? Ben je moe en heb je weinig zin om dingen te ondernemen? Dan is er een kans dat je last het van voorjaarsmoeheid.
Voorjaarsmoeheid is een seizoensgebonden depressie, vergelijkbaar met een winterdip. Sterker nog, vaak komt deze vorm van vermoeidheid voor bij mensen die nog niet zijn hersteld van een winterdepressie.

Lichaam én geest

Hoewel de klachten voornamelijk psychisch zijn, kan er wel degelijk een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag liggen. “Hormonaal staat het lichaam nog in de wintermodus. Dat is nog ingesteld op de koude en donkere periode die we net achter de rug hebben,” legt huisarts Edwin de Vaal uit aan nu.nl.

Minder beweging

Een dikke week mooi weer, zoals we nu hebben gehad, helpt daar niet bij. Die periode is niet lang genoeg om de knop om te zetten. Omdat het daarna alsnog slechter weer wordt, staat het lichaam van de meeste mensen gewoon nog in de winterstand. En in de winter hebben we minder energie. Dit komt doordat veel mensen in deze periode minder in beweging zijn. Daardoor heeft ons lichaam minder mogelijkheden afvalstoffen weg te werken. Als dan de lente aanbreekt, kan het zijn dat je lichaam nog niet fit genoeg is om weer vol in actie te komen.

Standje winterslaap

“Het lichaam heeft een lange periode in ruststand gestaan,” vertelt De Vaal. “Dit is er vanuit de natuur bij ons in geprogrammeerd: vroeger was er in de winter minder eten en moest je dus zuinig omgaan met energie. Bij veel dieren zie je dat nog steeds: ze gaan in winterslaap.” Daar komt volgens de huisarts nog bij dat veel mensen door het gebrek aan zonlicht door hun vitamine D-voorraad heen zijn. Hierdoor kun je moe worden en zelfs spier- en gewrichtspijnen krijgen.

Zo doorbreek je de lentedip

Hoewel het erg verleidelijk is, is het niet verstandig om langer in bed te blijven liggen wanneer je last hebt van een lentedip. Gelukkig zijn er praktische tips waarmee je snel van je voorjaarsmoeheid af bent.

1. Verplaats je bureau naar het raam
Werk je de hele dag binnen? Zet je bureau dan zo dicht mogelijk bij het raam (als dat kan). Ook al vang je binnen niet zo veel uv-straling als buiten, je lichaam registreert de verandering van licht wel. Daarmee doorbreek je het winterslaap-gevoel.

2. Ga wat vaker naar buiten
Probeer wat meer tijd door te brengen in de buitenlucht. Ga bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze, als de zon krachtig schijnt omdat het midden op de dag is, een wandeling maken. En fiets of ren je graag in de sportschool? Probeer dit dan bij mooi, droog weer eens buiten te doen. Forceer je lichaam niet: geniet van het mooie lenteweer, maar rust op tijd uit. En heb je groene vingers? Ga dan lekker aan de slag in de tuin.

3. Bewuste voeding
Het lijkt een inkoppertje, maar de meeste energie haal je uit voeding. Eet veel groene en fruit. Zo vul je het vitamine- en mineralentekort dat je in de wintermaanden hebt opgebouwd weer aan. Daarnaast kun je wat extra vette vis zoals haring, zalm en makreel op het menu zetten. Dat soort eten bevat veel vitamine D, wat zorgt voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.