Waarom je binnenkort mogelijk moet betalen voor je vitamine D-supplementen

Slik je vitamine D-supplementen met een hoge dosering? Dan kan het zijn dat je binnenkort zelf moet gaan betalen voor deze medicijnen. Het Zorginstituut Nederland adviseert het ministerie voor VWS namelijk om de vergoeding van vitamine D ook voor hogere sterktes te stoppen.

Vitamine D-supplementen met lagere sterktes waarvoor een alternatief verkrijgbaar is in een drogist, supermarkt of apotheek, worden al sinds 2019 niet meer vanuit het basispakket vergoed. Mensen die een hogere dosering krijgen, krijgen hiervoor nog wel een vergoeding, maar dat zou binnenkort ook stopgezet kunnen worden

129 miljoen euro besparen

Juist door die verandering in 2019 zijn de kosten voor de vitamine D-supplementen met hoge doseringen in de afgelopen jaren toegenomen. Daarom vroeg de minister voor VWS advies aan het Zorginstituut over dit onderwerp. Bijna anderhalf miljoen mensen krijgen momenteel vitamine D-supplementen op recept vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Volgens het Zorginstituut kan het flink wat geld schelen als daar verandering in komt.
Als mensen zelf hun vitamine D-middelen aanschaffen bij de drogist of apotheek, zou dat volgens de berekeningen van het instituut zo’n 7,30 euro kosten. Met een vergoeding vanuit het basispakket zijn die kosten maar liefst tien keer hoger. Vitamine D kost namelijk zo’n 79 euro per persoon per jaar als het wordt vergoed uit het basispakket: 37 euro voor het middel zelf, plus nog 42 euro aan kosten die de apotheek maakt. Door hier verandering in te brengen, zou ongeveer 129 miljoen euro per jaar bespaard kunnen worden.

Aangetoond vitamine D-tekort

Mensen die een aangetoond vitamine D-tekort hebben, kunnen tijdelijk een veel hogere dosering nemen om het tekort snel aan te vullen. Dit hoeft echter niet vergoed te worden, adviseert het Zorginstituut Nederland. Als ze voor een middel op recept kiezen, zijn de kosten voor de hoogste sterkte gemiddeld minder dan 25 euro per persoon per jaar. Die kosten kunnen mensen volgens het instituut beter zelf betalen, dan vergoed krijgen.

Een belangrijk supplement

Volgens Sjaak Wijma, de bestuursvoorzitter van het Zorginstituut Nederland, twijfelen ze niet aan de werking van vitamine D. “Maar het geld dat we aan zorg kunnen besteden, is niet onbeperkt. Daardoor moeten we soms lastige keuzes maken. Als mensen zorg zelf kunnen betalen, is het niet noodzakelijk om die te verzekeren.”
Wel realiseert het Zorginstituut zich dat het advies kan leiden tot ongerustheid bij mensen die vitamine D nu vergoed krijgen. Ze benadrukken dan ook dat artsen met patiënten moeten bespreken welke goede en betaalbare alternatieven er zijn. Ook zullen ze in de praktijk blijven volgen welke gevolgen het niet meer vergoeden van vitamine D heeft.