Waarom hebben sommige mensen meer spierpijn dan anderen?

Sport je regelmatig met je partner, een vriendin of familielid? En voeren jullie exact dezelfde oefeningen uit, maar heeft de een de dag erna veel ergere spierpijn dan de ander? Margriet legt uit hoe dit kan.

Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Dit is waarom sommige mensen meer spierpijn hebben dan anderen
Hoewel je precies dezelfde workout doet, heb jij de dag erna veel meer last van spierpijn dan je sportmaatje. Hoe kan dat? Fysiotherapeut Anne van Engelen legt het uit aan GezondNU, en noemt verschillende oorzaken.

Volgens Van Engelen is vooral je leefstijl bepalend: hoeveel beweeg je gedurende de dag, hoe gezond eet je en hoe vaak sport je intensief? Over het algemeen geldt: hoe gezonder je leeft, hoe minder last van spierpijn je hebt de dag na een workout. ‘Daarnaast hangt de mate van spierpijn af van wat je spieren aankunnen. Als er een belasting is geweest die ver boven je kunnen lag, heb je sneller last en de schade op spierniveau is groter omdat het lichaam harder moet werken dit te herstellen. Je ervaart dus meer spierpijn,’ aldus Van Engelen. Ook benoemt ze nogmaals dat een getraind lichaam minder last van spierpijn zal hebben, omdat herstelprocessen sneller op gang komen dan bij een niet getraind lichaam.

Altijd spierpijn
Wie dag in-dag uit spierpijn heeft na het sporten, plant wellicht te weinig rustmomenten tussen het sporten in. Dit geeft de spieren te weinig tijd om te herstellen, en kan resulteren in vervelende blessures. Ook vermoeidheid kan voor ergere spierpijn zorgen.

Spierpijn: hoe werkt dat eigenlijk?
Hoewel het ene lichaam dus sneller last heeft van spierpijn dan het ander, ontstaat spierpijn wel bij iedereen op dezelfde manier. De pijn wordt namelijk veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen, waarbij melkzuur de grootste invloed heeft. Grofweg zijn er drie verschillende soorten spierpijn te onderscheiden: acute spierpijn, die ontstaat tijdens het sporten en voelt als verzuring, verlate spierpijn die circa 24 uur na het sporten optreedt, en spierpijn die ontstaat door een blessure. Vooral de laatstgenoemde is gevaarlijk: hierbij is het essentieel dat je meteen rust pakt en stopt met sporten totdat een arts of fysiotherapeut anders adviseert.