Vitamine D3 tekort: dit zijn de symptomen

Ben jij bang dat je een vitamine D3 tekort hebt?

Een vitamine D3 tekort treedt op wanneer je lichaam niet voldoende vitamine D3 uit voeding binnenkrijgt. Dit kan verschillende bijwerkingen als gevolg hebben. Ben jij bang dat je een vitamine D3 tekort hebt? Let dan vooral op welke vitamine D3 symptomen je moet letten.

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 – oftewel cholecalciferol – is samen met vitamine D2 (ergocalciferol) onderdeel van vitamine D. Alhoewel je lichaam vitamine D zelf kunt aanmaken onder invloed van de zon, komen vitamine D2 en vitamine D3 voor in voeding. Vitamine D3 zit in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en heeft een iets sterkere werking dan vitamine D2. Hierdoor wordt vitamine D3 vaak gebruikt in supplementen.

Waar is vitamine D3 goed voor?

Vitamine D3 is onderdeel van vitamine D en heeft dezelfde werking. Vitamine D3 is een essentiële vitamine die je nodig hebt om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Deze vitamine speelt een rol bij het behouden van stevige botten en een goede spierfunctie. Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D3 te nemen.

Hoe kom je aan een vitamine D3 tekort?

Een vitamine D-tekort treedt op wanneer je lichaam niet voldoende vitamine D uit zonlicht of voeding binnenkrijgt. Dit kan verschillende bijwerkingen als gevolg hebben. Toch kan een tekort moeilijk op te merken zijn omdat de symptomen maanden of zelfs jaren niet op kunnen treden. Soms heb je zelfs helemaal geen symptomen.

Dit zijn de symptomen van een vitamine D3 tekort

Denk jij dat je een vitamine D3-tekort hebt? Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar de impact van een vitamine D3-tekort, maar de volgende symptomen zijn ooit gelinkt aan een vitamine D3-tekort:

  • Een slecht immuunsysteem wat resulteert in vaak ziek zijn
  • Vermoeidheid
  • Bot- of rugpijn
  • Spanning
  • Een slechte wondgenezing
  • Botverlies
  • Haarverlies
  • Spierpijn
  • Gewichtstoename

Wil jij extra vitamine D3 binnenkrijgen? Dit moet je weten over de supplementen

Wil jij graag extra supplementen slikken? Zorg er dan wel voor dat je niet onnodig veel vitamine D3 binnenkrijgt. Een vitamine D3 teveel komt niet vaak voor, maar kunnen worden veroorzaakt door het nemen van grote hoeveelheden vitamine D3-supplementen. Normale hoeveelheden vitamine D3 zullen daarentegen geen overschotten veroorzaken.