Vitamine D wordt vanaf januari 2023 niet meer vergoed

Per 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed door je zorgverzekering Je kunt vitamine D voor een laag bedrag zelf kopen bij de apotheek, supermarkt of drogist.

Middelen met vitamine D niet meer vergoed

Je moet middelen met vitamine D vanaf 1 januari 2023 zelf betalen. Dit geldt voor middelen met:

  • alle doseringen vitamine D;
  • een combinatie van vitamine D en calcium;
  • een combinatie van vitamine D en alendroninezuur;
  • calcifediol.

Vitamine D-gebruik blijft belangrijk

Als je vitamine D gebruikt, is het belangrijk om dit te blijven doen. Vitamine D zorgt onder meer voor sterke botten, tanden en spieren. Veel mensen maken zelf genoeg vitamine D in hun lichaam aan door de zon. Dit geldt vaak niet voor mensen:

  • die ouder dan 50 jaar zijn;
  • die zwanger zijn;
  • die een donkere huid hebben;
  • die niet veel buiten komen.

Ook kinderen onder de 4 jaar maken vaak nog niet genoeg vitamine D aan. Jouw arts of apotheker geeft advies over de juiste hoeveelheid vitamine D die je moet gebruiken.

Vitamine D niet noodzakelijk om te verzekeren

Op advies van Zorginstituut Nederland is besloten dat vitamine D niet meer vergoed wordt via de zorgverzekering. Volgens het Zorginstituut is vitamine D niet noodzakelijk om te verzekeren vanwege de relatief lage kosten. En omdat het makkelijk aan te schaffen is. Daarom hoort het niet in de basisverzekering thuis. Als vitamine D uit het basispakket vergoed blijft, is de samenleving per persoon 10 keer duurder uit. Door vitamine D uit het basispakket te halen, kan er € 129 miljoen per jaar worden besteed aan zorg die wél noodzakelijk is om te verzekeren.

Vitamine D verkrijgbaar bij apotheek of drogist

Je kunt vitamine D op veel plekken krijgen. Onder meer bij de apotheek, de drogist en in de supermarkt. Dit kost gemiddeld tussen de € 7 en € 8 per jaar. De vitamine D die je koopt op deze plekken kan er anders uitzien dan je gewend bent. De sterkte staat aangegeven in Internationale Eenheden (IE of IU) of in microgram (mcg of μg). 1 microgram is gelijk aan 40 Internationale Eenheden.

Bij vragen naar apotheek of behandeld arts

Heb je vragen over het niet meer vergoeden van vitamine D? Bij de apotheek helpen ze je graag verder. Ook je behandeld arts kan jouw vragen over vitamine D beantwoorden.

Bron

Nieuwsbericht Rijksoverheid vitamine D