Vitamine D tekort: dit doet het met jouw lichaam

HET LICHAAM ZET ZONLICHT OM IN VITAMINE D. EEN VITAMINE D TEKORT ONTSTAAT SIMPELWEG DOOR TE WEINIG ZONLICHT. WAT GEBEURT ER MET HET LICHAAM ALS JE NIET REGELMATIG MET JE FIETS BUITEN GAAT SPELEN?

30 minuten zonlicht is goed voor voldoende vitamine d
Oli ScarffGetty Images

Dit is voor alle fietsers die van Zwift een levenswerk hebben gemaakt. Alleen maar op de zolderkamer online fietsen op Zwift is levensgevaarlijk! Het lichaam heeft zonlicht nodig om genoeg vitamine D aan te kunnen maken. Iedere dag tussen 11.00 en 15.00 uur een half uur naar buiten gaan, is al voldoende.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Door regelmatig in de buitenlucht te verblijven, maakt het lichaam zelf vitamine D aan. Daarnaast zit vitamine D ook in voeding en dan met name in vette vis zoals zalm en makreel. Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Voor sterke botten en tanden absoluut onmisbaar.

Wat zijn de klachten van vitamine D tekort?

Voor mensen jonger dan 70 jaar geldt een streefwaarde van 30 nanomol/liter. Per dag hebben we het dan over 10 microgram. Hoe goed het lichaam in staat is om vitamine D aan te maken is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je buiten doorbrengt. Heb je genoeg calcium in je lichaam? Dat bevordert de opname van vitamine D. Ook de aanwezigheid van vet of olie in de darmen zorgt voor een goede opname van vitamine D.

Een tekort aan vitamine D openbaart zich vooral in de botten en spieren. Heb jij het idee dat je lichaam een tekort heeft aan vitamine D? Let dan op de volgende symptomen:

  • zwakke spieren
  • kramp in spieren of trillingen
  • gewrichtspijn
  • pijnlijke en zwakke botten

Vaak worden psychische klachten in verband gebracht met een tekort aan vitamine D. Of depressies. Onderzoek heeft niet voldoende aan kunnen tonen dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen ernstige vermoeidheid of depressies als een gevolg van een tekort aan vitamine D.

Welke ziekte veroorzaakt vitamine D-tekort?

Door vitamine D tekort zullen er vooral problemen aan de botten ontstaan. Bij kinderen kan het ook leiden tot kromme scheenbenen, een uitstekend voorhoofd, knobbelige ribben en zwakke spieren. Ook wel Rachitis of de ‘Engelse ziekte’ genoemd. Bij volwassenen kan een tekort aan vitamine D leiden tot Osteomalacie (botpijn en spierpijn in de bovenbenen en heupen en snel brekende botten). Tot slot is botontkalking ook verbonden aan een tekort aan vitamine D. Op oudere leeftijd zie je dan vaak inzakkende wervels.

Diabetes type 2, ziekten van hart en bloedvaten, darmkanker, verschillende infecties en auto-immuunziekten worden in verschillende onderzoeken gelinkt aan een tekort aan vitamine D. Het is echter niet duidelijk of een tekort van vitamine D ook daadwerkelijk deze ziektes veroorzaakt. Ook een verband met dementie, autisme en depressie is niet voldoende bewezen.

Risicogroepen voor vitamine D tekort

Is 10-15 minuten in de buitenlucht voor iedereen voldoende om een vitamine-D tekort te voorkomen? De huid van donkere mensen is minder gevoelig voor zonlicht, hierdoor wordt er minder vitamine D aangemaakt. De huid van oudere mensen is ook minder in staat om vitamine D aan te maken. Ook zwangere vrouwen, kinderen, vrouwen die een hoofddoek dragen en mensen die weinig buiten komen lopen meer risico op een tekort aan vitamine D. Deze groepen wordt door de Gezondheidsraad aangeraden om supplementen te gebruiken.