Vitamine D tegen Covid: stopt longontsteking

Vitamine D tegen Covid: een nieuwe studie laat weten hoe belangrijk vitamine D is tegen longontsteking: een complicatie van het coronavirus.

Het is geen verkeerd idee om extra vitamine D tegen corona te slikken Want de vitamine kan een complicatie van het virus verslaan: het werkt namelijk tegen longontsteking. De vitamine zet een mechanisme voor ontsteking uit, die anders zou werken om de klachten te verergeren.

Vitamine D tegen corona

Vitamine D tegen longontsteking door corona is dus misschien wel een goed idee. Het kan werken, vitamine D tegen Covid, omdat de vitamine hyper-inflammatie voorkomt die veroorzaakt wordt door immuuncellen.

Omdat ontsteking een hoofdoorzaak van overlijden door Covid is, is de studie naar vitamine D tegen corona en longontsteking interessant.

Het bleek al eerder dat vitamine D tegen corona werkt, omdat het complicaties voorkomt. Ook werkt het tegen infecties van de luchtwegen.

Waarom werkt de vitamine tegen longontsteking?

Als deel van de studie analyseerden de onderzoekers de longcellen van corona patiënten. Ze zagen dat een deel van de cellen die deel van het immuunsysteem uitmaken, op volle toeren draaiden en longontsteking aandreven. Dat vitamine D tegen corona werkte bleek uit het feit dat inname ontsteking in de longcellen verlaagde. Het gegeven dat vitamine D tegen longontsteking werkt bleek verder uit het feit dat de vitamine een sleutelrol speelde bij bepaalde immuuncellen.

Preventie van overload aan ontstekingsstoffen

Zo zijn er “T helper cellen”of te wel CD4+ cellen die de killer T cellen en andere witte bloedcellen aansporen tot een immuunresponse. T cellen hebben een belangrijke rol bij ernstige en gevaarlijke corona gevallen, omdat ze over hun toeren raken en leiden tot het fatale fenomeen “cytokine storm”. Dit laatste is een explosie van ontstekingsstoffen. Normaal gesproken gaan Th1 cellen, een afgeleide van helper T cellen die microben bestrijden binnen de cellen, door een pro-inflammatoire fase. Gedurende deze fase ruimt het lichaam infectie op. Hierna gaat het systeem verder naar een anti-inflammatoire fase. Maar vitamine D tegen corona heeft een belangrijke rol. Omdat het de sleutel is die dit proces versnelt. En dat is gunstig tegen longontsteking, een complicatie van corona.

Vitamine D tekort, geen halt aan ontsteking?

tegen longontsteking, vitamine d en zink
Werkt vitamine D tegen longontstekng door corona?

Bij gezonde T cellen brengt het inflammatie gen programmering de activatie van een vitamine D systeem binnen deze cellen tot stand . Hoe dan vitamine D tegen Covid werkt en in verband staat met het virus is als volgt: bij corona komt de pro-inflammatoire fase van Th1 cellen niet tot stilstand. De onderzoekers wijten dit aan een vitamine D tekort of aan een abnormaliteit in de cel response ten opzichte van vitamine D. Dit zegt ook iets over de rol van vitamine D tegen longontsteking.

Zoals verwacht, door van Covid patiënten de genen van de imuuncellen van de longen te bestuderen die “aangezet” waren, ontdekten de onderzoekers dat de cellen in een staat van ontsteking waren. Deze rol van vitamine D tegen longontsteking verbaasde het onderzoeksteam. Aangenomen wordt namelijk dat de activatie van vitamine D van de nieren afhankelijk is. Nu bleek dat T cellen een eigen systeem hebben om vitamine D volledige te activeren, onafhankelijk van de nieren.

In hoeverre vitamine D tegen corona beschermt en longontsteking voorkomt, dat zal nog verder onderzocht moeten worden.

Dit bericht was origineel gepubliceerd op Goedgezond.info.