Vitamine D en combinatiesupplementen uit verzekerd pakket? Onbegrijpelijk en kortzichtig!

Lees hier de brief die de Osteoporose Vereniging hierover naar de woordvoerders tweede kamer gestuurd heeft.

Maandagavond besteed Kassa ook aandacht aan dit onderwerp. Dr Natasja Appelman (endocrinoloog LUMC) en Diana Debeke (patiënt en lid van de vereniging) worden geïnterviewd over de gevolgen als vitamine D en combinatiepreparaten met Calcium uit het verzekerde pakket gaan.

Achtergrond:
Het Zorginstituut Nederland heeft een advies uitgebracht aan de minister van VWS, Ernst Kuipers om vitamine D en combinatiesupplementen met vitamine D uit het verzekerde pakket te halen. Voor veel mensen met osteoporose zijn vitamine D of vitamine D/calcium-supplementen een integraal onderdeel van hun medische behandeling. Zij nemen dus deze supplementen op doktersvoorschrift. Tot nu toe werden deze supplementen (deels) vergoed uit de basiszorgverzekering. Maar als de overheid het advies van het Zorginstituut overneemt, zullen ze de supplementen zelf moeten betalen.

Wij vinden dat voor alle behandelingen waarbij het voorschrijven van vitamine D en vitamine D/calcium in de behandelrichtlijn voor artsen staat, deze supplementen gewoon vergoed moeten blijven. Dus ook voor osteoporosepatiënten die door hun dokter vitamine D of vitamine D/calcium voorgeschreven krijgen. Eerst hebben we het Zorginstituut opgeroepen om deze maatregel niet voor iedereen te laten ingaan. Het Zorginstituut Nederland heeft ons advies echter naast zich neergelegd, wat wij onbegrijpelijk en kortzichtig vinden. Zeker gezien de huidige hoge inflatie, zal dat voor veel mensen financiële problemen met zich meebrengen. Bovendien kan de maatregel betekenen dat mensen zullen stoppen met hun supplementen, of ze minder trouw zullen innemen. En dat zal onvermijdelijk leiden tot een achteruitgang van hun botten, met meer botbreuken en, voor de overheid, meer zorgkosten. Vorige week hebben we naar de vaste kamercommissie VWS en de woordvoerders zorg in de Tweede Kamer een brief gestuurd. Medeondertekenaars zijn: Reuma Nederland, de verenigingen Osteogenesis Imperfecta en Crohn Colitis.

Wij blijven strijden tegen deze maatregel, samen met andere patiëntenorganisaties, zorgverleners en apothekers. De kwestie wordt waarschijnlijk op 9 juni in de Tweede Kamer besproken. We houden je op de hoogte.