Vitamine D: dit is het beste moment om het supplement te slikken

Ieder jaar brengt het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid in kaart wat de favoriete voedingssupplementen zijn. Voor 2022 is vitamine D gekozen tot supplement van het jaar. Slik jij dit supplement of wil je het gaan slikken, dan vraag je je misschien af: wat is het beste moment om de pillen in te nemen?

Wij zochten het voor je uit.

Vitamine D

Vitamine D is een bekende vitamine die belangrijk is voor een goede gezondheid. De vitamine zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed opgenomen worden, waardoor je stevige botten en tanden krijgt. Ook is de vitamine nodig om botontkalking te beperken en het risico op osteoporose op latere leeftijd te verminderen.

Bij vitamine D denk je misschien al snel aan zonlicht en het klopt dat dit een van de weinige vitamines is die je lichaam zelf kan aanmaken als je tijd doorbrengt in de zon. Maar vitamine D kun je ook uit dierlijke producten halen, zoals vlees, vis en eieren en producten als margarine, halvarine en roomboter. Eet je iedere dag gevarieerd en kom je tenminste een kwartier buiten? Dan hoef je waarschijnlijk niet extra te slikken. Maar misschien ben je vegetariër of veganist, heb je een donkere huidskleur of kom je tijdens de koudere dagen niet veel buiten. Dan kan het verstandig zijn om de vitamine bij te slikken.

Het beste tijdstip

In principe maakt het tijdstip waarop je vitamine D slikt niet uit. Je kunt er dus voor kiezen om het supplement meteen te nemen als je opstaat of juist later in de middag. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is. Dit betekent dat je lichaam het supplement beter opneemt als je dit combineert met vet voedsel. Dit komt doordat het vette eten je enzymen en gal stimuleert, waardoor de in vet oplosbare voedingsstoffen uit je verteringsstelsel naar je lever verplaatst worden.

Denk je nu: ik wil wel vitamine D slikken, maar ik zit eigenlijk helemaal niet te wachten op vet voedsel? Geen zorgen. Je hoeft niet iedere keer dat je een supplement slikt een vette hamburger of een stuk taart naar binnen te werken. Vijf gram vet is al voldoende voor een goede opname.

Te veel vitamine D

Te veel vitamine D binnenkrijgen komt eigenlijk alleen voor als je langdurig te veel supplementen gebruikt. Het is per dag belangrijk om 10 microgram binnen te krijgen (voor mensen boven de zeventig geldt 20 microgram per dag). Twijfel je of je vitamine D bij moet slikken? Dan kan het geen kwaad om naar je huisarts te gaan om bloed te laten prikken. Zo weet je zeker dat je niet te veel binnenkrijgt.