Teveel vitamine D: dit zijn de symptomen

Wanneer is teveel vitamine D schadelijk?

Is teveel vitamine D ongezond? Meestal denk je bij vitamine D juist aan een tekort. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar wist je dat teveel vitamine D ook schadelijk kan zijn? Dit merk je als je teveel vitamine D binnenkrijgt.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D is een essentiële vitamine die je nodig hebt om calcium uit voeding op te nemen. Deze vitamine speelt een rol bij het behouden van stevige botten en een goede spierfunctie: een belangrijke vitamine voor hardlopers dus. Er zijn twee soorten vitamine D. Vitamine D2 zit voornamelijk in paddenstoelen en schimmels. Vitamine D3 vind je voornamelijk in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Bovendien maakt je lichaam zelf vitamine D aan in je huid onder invloed van zonlicht.

Hoeveel vitamine D mag je maximaal per dag?

Een keer per ongeluk twee tabletjes vitamine D innemen in plaats van één levert je geen problemen op. Een overschot aan vitamine D ontstaat alleen als je langdurig grote hoeveelheden vitamine D-supplementen inneemt. Maar hoeveel is te veel? Volgens het Voedingscentrum is de aanvaardbare bovengrens voor mensen vanaf 11 jaar 100 microgram vitamine D per dag. Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar is de grens 50 microgram vitamine D per dag, voor kinderen tot 1 jaar is de bovengrens 25 microgram.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is voor de meeste mensen 10 microgram. Als hardloper die vaak buiten komt, kom je daar waarschijnlijk wel aan dankzij de zon en je voeding. In de winter gebruik je de voorraad die je in zonnigere tijden hebt aangelegd.

Sommige groepen krijgen het advies om supplementen te nemen. Dat geldt voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen. Tabletten, druppels of capsules met vitamine D koop je gewoon bij de drogist. Twijfel je of je extra vitamine D moet slikken? Vraag dan advies aan je huisarts of apotheker.

Wat zijn de symptomen van teveel vitamine D?

Bij een vitamine D-overschot kan de hoeveelheid vitamine D in je lichaam zó hoog worden dat er schade ontstaat, bijvoorbeeld aan je hart, nieren en bloedvaten. Dit wordt ook wel hypervitaminose D genoemd. Heb je teveel vitamine D binnengekregen? Een teveel aan vitamine D kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Nierstenen
  • Kalkafzetting rondom organen
  • Schade aan het hart
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Verlies van eetlust
  • Koorts
  • Rillingen
  • Slaperigheid of vermoeidheid
  • Gewichtsverlies

Ook andere vitamines kunnen schadelijk zijn of vervelende bijwerkingen geven als je er gedurende lange tijd te veel van slikt, namelijk. Zo kun je ook te veel vitamine C binnenkrijgen.