Te veel vitamine D is ook weer niet goed: dít zijn de symptomen

Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden, een sterke weerstand en helpt bij het behouden van een goede spierfunctie. Een belangrijke vitamine dus, maar wat gebeurt er als je er te veel van binnen krijgt?

Een vitamine D-overschot, wat is dat precies?

Veel mensen denken dat je een teveel aan vitaminen weer uit plast, maar voor vitamine D geldt dat niet. Je lichaam slaat de vitamine D op. En als je een lange tijd te veel vitamine D binnenkrijgt, dan kun je daar last van krijgen.

Vitamine D uit voeding

‘Even naar buiten voor wat vitamine D.’ Veel mensen weten wel dat je lichaam vitamine D aanmaakt met behulp van de zon, maar je haalt het ook uit je voeding. Er is veel vitamine D te vinden in visolie, eieren en avocado. Aan halvarine, margarine en verschillende bak- en braadproducten wordt in Nederland vitamine D toegevoegd. Toch zijn er mensen die niet genoeg vitamine D binnenkrijgen uit hun voeding: ouderen, mensen met een donkere huidskleur en jonge kinderen kunnen soms wel een extra vitamineboost gebruiken.

Te veel vitamine D

Een overschot aan vitamine D komt niet vaak voor en gelukkig krijg je het ook niet van de zon, maar alleen van te veel supplementen. Voor een volwassen vrouw is 10 tot 20 microgram vitamine D genoeg op een dag. Een teveel ontstaat als je langere tijd meer dan 100 microgram vitamine D per dag binnenkrijgt.

Symptomen

Er kunnen meerdere dingen in je lichaam gebeuren als je te veel vitamine D hebt binnengekregen. Je kunt last krijgen van nierstenen, kalkafzetting rondom organen en zelfs schade aan je hart. Andere symptomen van te veel vitamine D zijn:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Verlies van eetlust
  • Slaperigheid of vermoeidheid
  • Koorts
  • Rillingen
  • Gewichtsverlies

Bij alle aanhoudende klachten is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Dit artikel verscheen eerder in Libelle.