Onderzoek: vitamine D draagt mogelijk bij aan voorkomen en behandelen van eierstokkanker

Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden, goed werkende spieren en speelt een rol bij het immuunsysteem. Maar volgens Japanse onderzoekers kan vitamine D ook bijdragen aan het voorkomen en behandelen van eierstokkanker.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nagoya University School of Medicine.

Invloed vitamine D op eierstokkanker

Eierstokkanker staat erom bekend zich snel te verspreiden door het lichaam. Bij een diagnose is het vaak al uitgezaaid naar de buikholte. Vitamine D zou de metastasen – ofwel: uitzaaiingen van kwaadaardige tumoren – beperken, aldus de onderzoekers. Volgens de studie kan vitamine D ook een goede aanvulling zijn op de behandeling van eierstokkanker. “Het meest interessante van deze studie is dat terwijl vroege opsporing van eierstokkanker nog steeds extreem moeilijk is, we hebben laten zien dat het gebied rondom de buikholte kan herstellen zodat het hechting en groei van kankercellen voorkomt”, vertelt onderzoeker Kazuhisa Kitami.

Meer onderzoek nodig

Volgens KWF Kankerbestrijding hebben de onderzoekers inderdaad een interessant effect van vitamine D aangetoond. Toch is meer onderzoek nodig. “Het zou prachtig zijn als hier winst voor vrouwen met eierstokkanker uit te halen is, maar voor die conclusie is het nog wat vroeg”, aldus de stichting. Vooralsnog is het effect van vitamine D op eierstokkanker alleen in het laboratorium onderzocht in cellen, weefsels en op muizen. Onderzoek met patiënten moet meer duidelijkheid geven.

Eierstokkanker

Het gevaar van eierstokkanker (ovariumcarcinoom) is dat je meestal pas klachten ervaart nadat uitgezaaid is naar de buik. Dat kan zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping of misselijkheid. De overlevingskansen bij eierstokkanker hangen af van het stadium van de ziekte bij diagnose. In veel gevallen is het een ongeneeslijke ziekte. Vijf jaar na de diagnose leven gemiddeld 38 van de 100 patiënten nog.