Om déze redenen is buitenlucht gezond voor je

Van jongs af aan leren we dat de frisse buitenlucht gezond voor je is. En we verkondigen het zelf ook maar al te graag. Maar wat zíjn die gezondheidsvoordelen van de buitenlucht dan precies?

Zowel voor je lichamelijke als je mentale gezondheid heeft de buitenlucht voordelen. Uit onderzoek blijkt onder andere dat je je er energieker door voelt, het goed is voor je immuunsysteem én voor je humeur. Als dat niet genoeg redenen zijn om wat vaker naar buiten te gaan…

Meer energie

Wie veel tijd binnen doorbrengt kan zich op een gegeven moment vermoeid gaan voelen. We wijten dit nogal eens aan een slaaptekort. Toch kan een beperkte hoeveelheid frisse lucht hier ook een goede reden voor zijn. Verschillende studies tonen aan dat naar buiten gaan kan helpen om je energieniveau te verhogen. Uit onderzoek van de University of Rochester blijkt zelfs dat 20 minuten in de buitenlucht al voldoende is om vitaler te worden.

Immuunsysteem

Volgens diëtist en leefstijlcoach Tugba Korkmaz Sahin is het belangrijk om voldoende te bewegen, maar heeft het nog meer positieve effecten als je dat in de buitenlucht doet. Zo verhoog je namelijk je weerstand. De witte bloedcellen die je lichaam tegen virussen en bacteriën beschermen, verspreiden zich door lichaamsbeweging beter door het lichaam. Een goede reden dus om een lekkere wandeling te maken!

Vitamine D

Door tijd buiten door te brengen geef je je lichaam de kans om vitamine D op te nemen. Thuisarts legt uit dat je deze vitamine nodig hebt voor sterke botten, tanden, spieren en voor je afweer. Als zonlicht (UV-B stralen) op je huid komt, maak je vitamine D aan. En hiervoor hoef je helemaal niet zoveel tijd buiten door te brengen. Bij een lichte huid is 15 tot 30 minuten per dag buiten zijn genoeg om vitamine D aan te maken. Bij een getinte of donkere huid maakt de huid minder vitamine D aan. In dat geval kan het nodig zijn om extra vitamine D bij te slikken.

Verbetert je humeur

Wanneer je veel tijd binnen doorbrengt kan dat een slecht effect hebben op je humeur. Dat komt omdat veel processen in je lichaam afhankelijk zijn van daglicht. Denk bijvoorbeeld aan je waak- en slaapritme. Uit onderzoek van onderzoeksbureau YouGov in opdracht van de VELUX Groep onder 16.000 respondenten, blijkt dat 69 procent van de Nederlandse vrouwen zegt dat daglicht een positieve invloed heeft op hun humeur.

Volgens Benenden Health zorgt de frisse buitenlucht er ook voor dat je in aanraking komt met de geuren van bloemen en planten. Die zouden ervoor kunnen zorgen dat stress en angst verminderen. Hierbij wordt aangenomen dat de geuren het serotoninegehalte in het lichaam beïnvloeden, wat zorgt voor een gevoel van geluk en ontspanning.

Ventileren

Het is dus belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan, zowel voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Maar vergeet ook niet om de buitenlucht naar binnen te halen door te ventileren. Volgens de Rijksoverheid veroorzaakt onvoldoende ventilatie schimmels en huisstofmijt. Dit kan uiteindelijk zorgen voor gezondheidsproblemen zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Ook vergroot het de kans op astma en allergieën. Genoeg redenen dus om je huis goed te ventileren en regelmatig naar buiten te gaan.