Om beter te slapen: vitamine D is nr. 1

Om beter te slapen wenden we ons tot allerlei middelen, van valeriaan tot melatonine en misschien wel oxazepam of quetiapine. Maar beter slapen met vitamine D, denk je daar wel eens aan?

Want van alle natuurlijke middelen voor een betere nachtrust, helpt vitamine D misschien wel het beste om beter te slapen. De werking op de nachtrust is waarschijnlijk ook het meest onderzocht en bewezen.

Beter slapen met vitamine D, de onderzoeken

Aangezien mensen met een lage spiegel een slechtere kwaliteit van slaap ervaren, ligt een betere nachtrust door de vitamine voor de hand. En inderdaad, studies leggen een direct verband tussen een slechte nachtrust en een lage spiegel.

Goede nachtrust na 8 weken

Ten opzichte van valeriaan,melatonine en de voorgeschreven medicatie is vitamine D misschien wel de nr. 1. Hoewel van kamille is bewezen dat het een natuurlijk “pammetje” is. Neem een onderzoek waarin mensen binnen 8 weken twee weken (dus in totaal 2 weken inname verdeeld over 8 weken) een dosis van 50.000 namen. De studie liet zeer duidelijk zien dat beter slapen met vitamine D mogelijk is. De deelnemers kwamen sneller in diepe slaap, de duur van de slaap was langer en de kwaliteit van de nachtrust was beter. 1

Beter slapen: neem dit natuurlijke “pammetje”

Aanmaak van serotonine

Beter slapen met vitamine D ligt minder voor de hand dan bijvoorbeeld met melatonine of slaapmedicatie, maar kan dé oplossing zin. Want onderzoeken melden dat lage spiegels onlosmakelijk verbonden zijn met een verhoogd risico op slaapstoornissen. 2 Neem alleen al de rol die vitamine D heeft in de aanmaak van serotonine, die rol is aanzienlijk! Dan is er nog de sterke link tussen de vitamine en chronische ziektes.

Hoe vitamine D de aanmaak van serotonine stimuleert

Afgezien van sterkere botten speelt de vitamine een rol in meerdere lichamelijke mechanismes. Waaronder nachtrust, musculoskeletale pijn, immuniteit en ziektes. 3 Maar waarom kan je nu beter slapen met vitamine D?

Uitwerking op chronische pijn

vitamine d om beter te slapen
Vitamine D helpt om beter te slapen. Maar de vitamine helpt ook tegen chronische (musculoskeletale) pijn. Het is vaak de belangrijke”missing link” in onze gezondheid.

Recente studies identificeerden dat vitamine D receptoren in bijna al ons lichaam- en hersenweefsel zit. 4 De receptoren zijn wijd verspreid in ons brein: ze zitten in de hypothalamus, prefrontale cortex, grijze en witte hersenstof enzovoort. Allemaal delen die belangrijk zijn voor slaapregulatie. 4 En let wel, non-specifieke pijn (dus vage pijnen, vooral musculoskeletaal) hebben hier ook mee te maken. 5 6 Die veroorzaken natuurlijk ook een mindere slaap. Want wie chronische pijn heeft, heeft een grotere kans op een verstoorde nachtrust. En toegenomen pijn door slaapgebrek zorgt voor meer ontstekingsstoffen (IL-6). 7 Ze komen bijvoorbeeld veel voor bij mensen met slaapapneu: die overigens ook meestal een lage spiegel hebben. 7 8 Als het het zo bekijkt ligt het voor de hand om de vitamine voor een betere nachtrust te kiezen.

Ontstekingsstoffen nemen af

Vitamine D om beter te slapen, het werkt volgens studies echt. Na suppletie nemen pijn en slapeloosheid af, dit bleek uit een onderzoek met een dagelijkse dosis van 1200 ie of een wekelijkse dosis van 50.000 ie. 9 Hiermee verlaag je dan ook de kans op autoimmuunziektes en infecties van de ademhalingswegen. Ontstekingsstoffen die slaap verhinderen nemen af, zoals prostaglandine D2, TNF-a en cytokines 10 11 Een berer nachtrust, het kan lukken met een dosis van 50.000 per week als je inderdaad een tekort hebt. 12

Tot slot; studies tonen dat je bij een spiegel lager dan 20ng/mL echt wel een verstoorde slaap ervaart. Ga beter slapen met vitamine D, het is de moeite waard om te proberen en kan voor jou misschien dé oplossing zijn.

Dit bericht was origineel gepubliceerd op Goedgezond.info.